Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Världen nyfiken på sextimmarsdagen

Torsdagen blev ingen sextimmarsdag för kommunalrådet Mats Pilhem (V). Medier från hela världen ville intervjua honom om just sextimmarsdag.

Så avslutas också intervjun med honom så här:

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Jag blir snart uppringd av CNN. De vill ha med mig på bästa sändningstid. Jag bävar lite för det, säger han.

När vi fick tag på Mats Pilhem hade han just lagt på luren efter en intervju med den prestigefyllda tyska tidningen Süddeutsche Zeitung.

- Så har det varit hela dagen i dag, och i går, säger han.

När gp.se gick in på sökmotorn Google och slog in sökorden "Pilhem six" fick vi 1 400 träffar.

- Jag tycker det är lite synd att den borgerliga oppositionen i kommunen är så negativ, när omvärlden tycks vara så intresserad av det göteborgska experimentet, säger han.

För det är den. Australiska radion SBS intervjuade Mats Pilhem som i kraft av att han är kommunalråd för personalfrågor är den rödgröna majoritetens talesperson kring sextimmarsexperimentet.

Hos SBS är också oppositionsrådet Maria Rydén (M) citerad. Hon beskriver idén med kortare arbetstid på någon eller några avdelningar inom (kanske) äldrevården som "oärlig och en populistisk ploj".

- De där är alltid emot kortare arbetstid, svarar Pilhem australiska SBS.

Brittiska Independent, Telegraph och BBC är också några av dem som intervjuat Pilhem eller skrivit om det göteborgska sextimmarstestet. Amerikanska tv-kedjan NBC citerar honom också.

- Många svenska medier har också hört av sig. Ja, jag är glatt överraskad, och det har bättrat på min engelska under det senaste dygnet.

- Det är fler än vi rödgröna i Götborg som anar att 40-timmars arbetsvecka snart är historia, säger Mats Pilhem.

Han och de rödgröna göteborgarna får stöd från OECD, enligt den australiska radion. I en rapport från den ekonomiska samarbetsorganisationen skriver OECD att kortare arbetstid sannolikt leder till ökad produktivitet.

- Vi gör ett försök under en begränsad period för att se vilka effekter sex timmars arbetsdag får för personal, arbetsförhållanden och inte minst för de boende. Och vi skall jämföra med andra avdelningar som inte har kortare arbetsdag, säger han.

- Därför förvånas jag av det bristande intresset från oppositionen i stan, när omvärlden verkar vara så nyfiken, säger Mats Pilhem.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.