Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Kommunalrådet Daniel Bernmar (V) vill sätta ett maxtak på hyror. Bild: Stefan Berg

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Vänsterpartiets vallöfte: Maxtak på hyror

Vänsterpartiet i Göteborg vill sätta ett tak på hyresrätter i Göteborg.
– Vi måste börja ställa krav på att det ska vara rimliga hyror, säger kommunalrådet Daniel Bernmar (V).

På onsdagen presenterade Vänsterpartiet i Göteborg de valfrågor som partiet prioriterar inför det stundande valet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Bland annat vill Vänsterpartiet driva frågan om att bygga fler billiga hyresrätter, för att dels komma till rätta med bostadsbristen, men också möjliggöra för lågavlönade att lättare kunna hitta bostad i Göteborg.

Förslaget handlar om att staden ska ställa krav på byggaktörerna att nya hyresrätter ska byggas med en snitthyra på max 1600 kronor per kvadratmeter och år.

Enligt partiets beräkningar innebär det 6500 kronor i månaden för en normalstor tvårumslägenhet.

– Vi måste börja ställa krav på att det ska vara rimliga hyror, det gäller att vi sätter ett max hyrestak i upphandlingarna, säger kommunalrådet Daniel Bernmar (V).

Hur gör ni om byggaktörer vägrar ställa upp på det kravet, det handlar ju trots allt om en förlust för dem?

– Vi måste förstärka vårt arbete. Få fler mindre aktörer och utländska aktörer intresserade, men också ta ansvaret genom att utföra byggandet själva. Vi är i händerna på de stora aktörerna, det måste vi komma bort ifrån och börja konkurrera med byggbolagen och se över möjligheten att ha ett eget byggande bolag, i stället för beställande bolag.

En trea ska vara 5000 kronor billigare

V:s förhoppning är att kunna pressa ner hyrorna ytterligare genom partiets riksförslag om så kallade "vänsterhyror", som beräknas ge runt 30 procent lägre hyror.

LÄS MER: V vill sänka hyreströskeln i nybyggen

Förslaget innebär att hyrorna baseras på låneräntan istället för den kalkylränta som man normalt sätter hyrorna utifrån. Den lägre hyran ska gälla i tio år, och omförhandlas sedan på nytt efter det.

Men det är ganska osannolikt att V får stöd av de andra riksdagspartierna i den här frågan?

– Vi tror nog att man kan komma ner till den nivån även med det lokala förslaget, bland annat genom att ställa tydligare krav på hur det statliga investeringsstödet används. Men lägger man ihop vårt förslag med "vänsterhyror" får man en nya trea för 8000 kronor i stället för 13 000 kronor i månaden, säger Daniel Bernmar.

V vill bygga 2500 lägenheter i allmänyttan per år, varav 2000 hyresrätter. Totalt sett vill partiet bygga 20 000 bostäder under kommande mandatperiod.

Vill höja kommunalskatten

Partiet lovar även att driva frågan om arbetstidsförkortning till sju timmar för personal inom för skola och äldreomsorg, som presenterades tidigare under våren.

LÄS MER: V vill satsa på arbetstidsförkortning

Även förslaget om höjd kommunalskatt med en krona för att stärka välfärden kommer att vara en valfråga, samt att stärka arbetsvillkoren inom den offentliga sektorn.

– Det går inte att fortsätta hyvla, skära, och begränsa välfärden och tro att man får goda och rättvisa arbetsvillkor. Allt det här hänger ihop och kommer vara våra främsta vallöften i denna valrörelse, säger Daniel Bernmar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.