Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Daniel Bernmar (V) vill ha tid att gå igenom de förslag som finns i arenafrågan. Därför skjuts frågan upp igen. Bild: Robin Aron

Vänsterpartiets röster avgör arenafrågan – begär mer tid

Det blev inget beslut om arenafrågan på kommunstyrelsen. Vänsterpartiet vill ha mer tid för att kunna ta ställning till de två förslag som ligger på bordet.

Bakgrunden är vid det här laget väl känd. Arbetet med att ersätta Scandinavium, Valhallabadet och Valhalla sporthallar fick ett abrupt slut för snart två veckor sedan när alliansen förklarade att man satte hela frågan på paus.

En vecka senare försökte Demokraterna och Socialdemokraterna väcka liv i den igen genom att lägga fram ett förslag som går ut på att bygga nya arenor på den tomt Scandinavium står i dag för att kunna bygga bostäder utmed Mölndalsån, på den mark man ser som mest attraktiv.

Vill ha betänketid

På kommunstyrelsens möte på onsdagen var det skarpt läge: alliansens paus – eller D och S nya förslag?

Svaret blev tre veckors extra betänketid.

Kommunalrådet Daniel Bernmar säger att man från Vänsterpartiets sida förstått att det rört på sig i frågan och mer eller mindre väntat på den splittring som nu skett.

– Nu finns det två förslag. Vi vill kunna ta ställning till dem och se hur vi kan gå vidare i arbetet. Och det behöver vi mer tid till.

Han säger att Vänsterpartiets krav ser likadana ut som när partiet hoppade av arenaöverenskommelsen för snart två år sedan: man vill inte ha ett handelscentrum och man vill inte privatisera de delar som i dag är kommunala.

Vänsterpartiet avgör frågan

Frågan är nu bordlagd fram till kommunstyrelsens möte den 26 februari, men då ska det komma ett beslut.

– Det är absolut vår ambition, säger Daniel Bernmar.

Och hur Vänsterpartiet ställer sig blir helt avgörande. Om partiet ansluter sig till D och S vinner den linjen – och arbetet tar ny fart.

Alliansstyrets gruppledare är inte särskilt förtjusta i att frågan lever vidare.

– Vi vill pausa eftersom vi inte ser att det går att få en tillräckligt bred majoritet för att driva ett så här stort och viktigt projekt, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M).

Ja till ny hall i Frihamnen

Frågan om att bygga en temporär arena i Frihamnen gick däremot igenom i bred enighet. Här stod såväl alliansen som S och D bakom ett förslag om att lämna ett uppdrag till Älvstranden utveckling att bygga en hall i form av övertryckskonstruktion. Hallen ska vara dimensionerad för elitidrott och enklare kultur- och nöjesevenemang. Den ska också gå att konvertera till minst tre sporthallar att använda för breddidrott och barn- och ungdomsverksamhet.

Hallen ska enligt beslutet få kosta mellan 55 och 70 miljoner kronor.

LÄS MER: Arenafrågan får nytt liv – D och S går fram med nytt förslag

LÄS MER: URW: "Det har trots allt funnits tre år att komma överens"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.