Vänsterpartiet drar sig ur arenasamarbetet

Vänsterpartiet hoppar av överenskommelsen om ett nytt arenaområde. Orsaken är meningsmotsättningar om bland annat driftsform.

ANNONS
|

Under måndagskvällen har partiernas fullmäktigegrupper behandlat det förslag som tagits fram om hur man ska gå vidare med planerna att ersätta Scandinavium och Valhalla sporthallar.

Tanken var att de partier som står bakom arenautredningen – Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och allianspartierna – skulle ha ett gemensamt yrkande färdigt till nästa veckas kommunstyrelsemöte.

Så blir det inte. I stället väljer Vänsterpartiet att lämna samarbetet.

– De andra vill ha en ny privat arena. De vill sälja ut Ullevi och de vill riva Valhallabadet. Det går vi inte med på, säger Daniel Bernmar, kommunalråd (V).

Olika vändningar längs vägen

Frågan om hur Scandinavium ska ersättas ha diskuterats under många år. Och åsikterna har svängt fram och tillbaka.

ANNONS

LÄS MER:Många hinder för beslut i arenafrågan

Våren 2015 var de rödgrönrosa överens om att arenan skulle stå i åtminstone tio år till. Ett år senare var beskedet ett annat. Då hade Socialdemokraterna och Vänsterpartiet kommit överens med alliansen om att arenan skulle ersättas med ett nybygge – och tillsatt den utredning som ligger till grunden för det yrkande som nu tas fram.

LÄS MER:Besked om arenan under våren

Miljöpartiet valde att redan då ställa sig vid sidan av, eftersom det ansåg att inriktningen blev alltför inriktad på elitverksamhet.

Nu väljer alltså Vänsterpartiet samma väg, av delvis samma skäl.

Daniel Bernmar säger att det viktigaste för Vänsterpartiets del inledningsvis var att ersätta Lisebergshallen, men att frågan växte till att omfatta hela evenemangsområdet.

– Vänsterpartiet ville ha nya kommunala arenor med fokus på både elit och bredd. Arenor som inte bara erbjuder de mest lönsamma evenemangen, utan evenemang för alla göteborgare, säger han.

En annan viktig premiss för partiet var att man inte ville ha arenor i privat drift, något som stadsledningskontorets utredning rekommenderar.

Varnar för privat drift

– Tittar på hur det gått i Stockholm, där kommunen står för kostnaderna och arenabolagen kammar hem stora vinster. Man subventionerar att privat företag för att de ska driva arenan.

LÄS MER:Miljardinvesteringen oroar politikerna

Vänsterpartiet vänder sig också mot att man i det gemensamma yrkandet öppnar för privat drift även av det som i dag är Got Events verksamhet, det vill säga bland annat Ullevi och Gamla Ullevi samt Bravida arena.

ANNONS

– Vi vill inte sälja ut Ullevi och Gamla Ullevi. Och vi tycker att det är oroväckande att de borgerliga partierna och S drabbats av någon slags privatiseringsiver. Det som en gång var ”vi ska ersätta Scandinavium” har blivit ”vi ska privatisera Arenagöteborg”.

En annan del i överenskommelsen handlar, enligt Daniel Bernmar, om att riva Valhallabadet, som fram till nu varit en fråga där ingen velat ta tydlig ställning.

Vill inte riva Valhalla

Även detta är Vänsterpartiet emot.

– Valhallabadet är en ikonisk byggnad. Då behöver man gå varsamt fram. Inte bara svepa med den i farten. Vi tycker också att vi behöver ett nytt centralt bad. Men det behöver vi oavsett vad vi gör med Valhalla. Därför vill vi inte dra in Valhalla i det här.

LÄS MER:Strid om var arenan ska ligga

I och med att Vänsterpartiet inte längre står bakom planerna för arenaområdet är den breda överenskommelsen plötsligt mycket smalare. Om valresultatet ligger i linje med den opinionsmätning GP redovisade i förra veckan representerar de partier som står bakom den omkring 45 procent.

– Man kan fråga sig hur det ska hålla långsiktigt. I en sådan här situation behöver man ha ett stabilt stöd över åtminstone två mandatperioder. I det läget hade jag föreställt mig ett större kompromissvilja från alla parter.

ANNONS
ANNONS