Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vänstern växer i Göteborg - Moderaterna rasar

Vänstern går kraftigt framåt i Göteborg, enligt SCB:s mätning, där skillnaden mellan blocken nu är nio procentenheter.

Efter SCB:s förra partisympatiundersökning jublade Alliansen i Göteborg. Skillnaden mellan blocken var så liten att den knappt var mätbar och Moderaterna hade stark medvind.
Så ser det inte ut i dag.

Moderaterna dras i stället med i partiets allmänna nedgång och backar från 25,4 för ett halvår sedan till 21,6 procent. 

– Det är nedslående. Vi har tappat hela den uppgång vi hade senast. Många betraktar oss som näst bästa parti – men det vinner man inga val på, säger Jonas Ransgård, gruppledare Moderaterna.

Hur förklarar du nedgången?

– Dels handlar det om sakfrågor och sedan har det varit mycket diskussioner om regeringsfrågan och att Alliansen drar åt olika håll. 

Den stora vinnaren är Vänsterpartiet som ökar från 8,2 för ett halvår sedan till 14,9 i dag.

– Det är självklart väldigt glädjande att vi är tredje största parti i Göteborg, säger Adriana Aires, distriktsordförande för Vänstern.

Hon ser det som resultatet av ett långsiktigt arbete sam att partiet fått genomslag för sin politik i det rödgröna samarbetet – och lyfter fram försöket med sextimmarsdag och satsningar på arbetsmiljön för kommunanställda.

Alliansen får tillsammans 38,3 procent, medan de rödgröna samlar ihop ett väljarstöd på 47,4 procent. En rödgrön majoritet i kommunen tycks alltså närmare än ett maktskifte i dagsläget.

Ett par saker är dock viktiga att ha med sig. När siffrorna bryts ned på lokal nivå blir antalet svarande så få att felmarginalen är större än vid en vanlig väljarbarometer. Dessutom handlar SCB:s fråga inte om kommunpolitik, utan om vilket parti man tycker sig stå närmast. Lokala partier som Vägvalet eller Martin Wannholts nystartade Demokraterna i Göteborg finns inte alls med i mätningen.

Förutom Moderaternas nedgång är det Centerns uppgång som sticker ut mest bland Allianspartierna. Partiet är inte representerat i kommunfullmäktige och hamnade i valet 2014 under 3 procent. I SCB:s majmätning får partiet 6,4 procent. Det är en fördubbling jämfört med det stöd partiet hade i motsvarande mätning valhösten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.