Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vänsterledaren: ”Aldrig mer passivt stöd till S”

Vi kan gå mot en ny regeringskris i höst. I sitt sommartal i Majorna lovade Vänsterledaren Nooshi Dadgostar att partiet aldrig mer kommer att ge Socialdemokraterna sitt passiva stöd – och upprepade den kravlista som partiet lagt fram inför budgetarbetet.
– Min prognos nu är att de inte kommer att lyssna på oss, säger Nooshi Dadgostar.

Med Plaskis som fond och med backen upp mot Kungsladugårdsskolan full av människor hölls Vänsterledaren sitt sommartal. Det märktes att hon var på hemmaplan – nästan varje mening avslutades med applåder – och att hon är styrkt efter försommarens regeringskris.

Talet inledde med en kärleksförklaring till hemstaden Göteborg och den tid hon växte upp här – ”då det fanns bostäder med rimliga hyror och jobb”.

– Samma stad, men ändå en helt annan. Det starka samhället är en bit bort.

Det är också hennes förklaring till att Vänsterpartiet i fredagens GP/Sifo-mätning nådde sitt starkaste stöd på 20 år.

– Människor vill ha politiker som håller det de lovat och står upp för det väljarna röstat på. Många längtar efter ett starkt samhället. De vill ha tryggheten tillbaka och känner att den utveckling som varit har varit negativ.

LÄS MER: Vänsterpartiet når rekordsiffror i ny mätning

”C styr regeringens politik”

Precis som det företrädaren Jonas Sjöstedt gett uttryck för de senaste dagarna tycker Nooshi Dadgostar att Socialdemokraterna rört sig högerut under Stefan Löfven.

– Min bild är att det är Centerpartiet som styr vilka förslag den här regeringen lägger, så det är klart att det är ett monumentalt misslyckande. Vi har i praktiken två högerblock i Sverige. Vi har ingen högeropposition – de tycker likadant. Det är Vänsterpartiet som är oppositionen i dag.

I sitt tal upprepade hon de krav som Vänsterpartiet har för att rösta på regeringens budget i höst, och som partiet nyligen lade fram i en artikel på DN-debatt. Det handlar bland annat om stora satsningen på välfärden, som stärkt a-kassa och sjukförsäkring. Partiet vill också ha något man kallar en Arne-pension, så att personer som haft tuffa jobb ska kunna gå i pension vid 60 års ålder.

Aldrig mer passivt stöd

Och budskapet är entydigt: Vänsterpartiet kommer aldrig mer att ge Socialdemokraterna sitt passiva stöd. Konkret och i närtid betyder det att regeringen måste anpassa budgeten efter kravlistan, annars kommer V att lägga ned sina röster i budgetomröstningen.

När Stefan Löfven kom tillbaka som statsminister under försommaren så var det med beskedet att han avgår på nytt, om regeringens budget faller i höst. Vem som är statsminister när det är dags för budgetomröstning i riksdagen är oklart, eftersom Stefan Löfven kommer att lämna sin post i början av november, och om den personen har lika strikt syn på vad som händer om budgeten faller är lika oklart.

”S underskattade oss”

Klart är däremot att Vänsterledaren inte är nöjd med de signaler som kommit från regeringen hittills. Hon säger att regeringen ”gjorde stora felbedömningar och underskattade Vänsterpartiet” under våren och hon är rädd att samma sak håller på att hända igen.

– Den prognos jag gör i dag är att vi kommer att rösta på vår egen budget och sedan lägga ned våra röster.

Det innebär att vi kan ha en ny regeringskris i höst. Hur ser du på det?

– Det skulle bekymra mig och det är därför vi publicerat den här artikeln och vänt ut och in på oss själva för att förhindra en sådan situation, och erbjuder en lösning på det sätt som går med det här förhandlingsförbudet. Så jag gör allt jag kan för att förhindra det, men regeringen måste göra sitt.

LÄS MER: Nooshi Dadgostar talade på partiets hemmaplan

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.