Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Vänsterextrema brott sker i det tysta

När GP:s Daniel Olsson och Per Nygren för fem år sedan granskade extremvänsterns attacker mot meningsmotståndare i Västsverige kunde vi visa på polisens oförmåga att lösa brotten.

- Av 180 attacker med våldsinslag under en treårsperiod hade man bara lyckats binda någon till brott vid ett fall. Vi kunde visa att polis och åklagare hade stora problem att se helheter och mönster i brotten, de utredde varje händelse för sig, säger Daniel Olsson som gjorde granskningen tillsammans med Per Nygren 2009.

Vilken typ av brott rörde det sig om?

- Det var attacker på gatan där personer som uppfattades som nazister misshandlades men också ett stort antal attacker mot människor i deras hem. Krossade rutor och bilar som stacks i brand.

Som i onsdagskvällens Uppdrag granskning var det sisådär med pricksäkerheten från de här grupperna. I några fall kunde vi visa att man även tagit fel på adressen, släktingar och anhöriga råkade illa ut.

Antifascistisk aktion, Afa, gav vid ett tillfälle biobiljetter till en lägenhetsinnehavare i Björkekärr som av misstag fått en burk surströmming hälld genom brevinkastet till lägenheten. De hade helt enkelt tagit fel på dörr. Det allmännyttiga bostadsbolaget fick byta ut hela parketten i lägenheten på grund av det.

Hur har läget förändrats i Västsverige?

- På ett sätt har det blivit lugnare i Västsverige, det har blossat upp i samband med valen och särskilda aktioner men min uppfattning är att det var en topp i mitten och under sista halvan av 00-talet.

I vår granskning så var det aktivister i Antifascistisk aktion, Afa, och Revolutionära fronten som utförde attackerna, inte sällan gemensamt. I dag verkar Revolutionära fronten stå för merparten av de i vart fall uppmärksammade brotten. Det finns i dag personer från Västsverige inblandade i våldsdåd i Stockholmstrakten.

Samtidigt skryter inte organisationerna lika mycket om vilka brott de begår. Vid den tiden rapporterade de mer om vad de gjort, det sker mer i det dolda i dag.

Daniel Olsson och Per Nygrens granskning från 2009 kan du läsa här till höger. På onsdagskvällen sände Uppdrag granskning ett reportage om vänsteraktivister och våldsdåd.

Fotnot. Avsnittet av Uppdrag granskning går i repris natten mellan onsdagen och torsdagen 03.00-04.00 och på torsdagen 10.45-11.45.
Det kommer också att finnas tillgängligt på SVT Play.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.