Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Daniel Bermar (V), Karin Pleijel (MP) och Stina Svensson (FI) presenterade på tisdagen satsningar ur den kommande rödgrönrosa budgeten. Bild: Björn Larsson Rosvall / Exponera

Vänsterblocket satsar på kortad arbetstid

Sju timmars arbetstid på alla äldreboende i staden – det är den enskilt största satsningen i vänsterblockets budgetförslag. Om det kräver en skattehöjning vill man ännu inte avslöja.

Arbetsmiljön är dålig och sjuktalen höga. Det vill vänsterblocket komma tillrätta med genom en generell sänkning av arbetstiden för anställda på stadens äldreboenden.

Om den rödgrönrosa budgeten röstas igenom av fullmäktige i nästa vecka ska de i framtiden få jobba sju timmar, med bibehållen lön. En satsningen som kommer att kosta 280 miljoner kronor årligen.

– Arbetsmiljön är jättetuff och i dag orkar många inte jobba ända fram till pensionen. Med kortare arbetstid blir personalen friskare, mindre stressad och dessutom får de mer tid för familj och fritid, säger Daniel Bernmar, kommunalråd (V).

Personalbrist ett dilemma

För att de anställda ska kunna gå ned i tid krävs nyanställningar. Men i dag är det ofta svårt att hitta personal.

– Det är ett dilemma. Samtidigt vet vi att förkortad arbetstid gör jobben mer attraktiva, säger Karin Pleijel, kommunalråd (MP).

Även tidigare har kommunen gjort försök med förkortad arbetstid. På Svartedalens äldreboende hade personalen under en tid sex timmars arbetstid, i ett projekt som följdes av forskare. Hur framgångsrikt det var råder det delade meningar om bland kommunens politiker. Medan V-MP och FI menar att det var så bra att det är värt att genomföra på bred front brett drog Allianspartierna slutsatsen att det gav högst marginella effekter.

Under våren då partierna lade sina egna budgetmotioner – som brukligt under valår – byggde Vänsterpartiets budget på en skattehöjning med en krona per tjänad hundralapp. Miljöpartiets budget låg kvar på samma skattesats som tidigare. Hur den gemensamma budgeten ser ut på den punkten vill man ännu inte ge svar på.

Satsning på kvinnojourer

– Vi kommer att lägga fram en budget som är fullt genomförbar, men vi är inte helt klara med ramverket, säger Daniel Bernmar.

Ytterligare två satsningar ur den rödgrönrosa budgeten presenterades under tisdagen.

Det handlar dels om att man vill ändra den miljözon av klass 1 – som förbjuder tung trafik i stora delar av Göteborg – till klass 2, något som skulle innebära att högre krav ställs på lätta lastbilar, bussar och personbilar inom samma område.

Det rör sig också om en satsning om våld i nära relationer, bland annat i form av ökat stöd till kvinnojourer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.