Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vänner fixade drömresan till Åsa-Maria

Åsa-Maria Nilssons dröm var att resa till USA över sin 50-årsdag, att tillsammans med sina två tonåringar hälsa på äldste sonen som pluggar där. Men ekonomin satte stopp. Då ordnade ett 60-tal av hennes vänner och släktingar en insamling.

– Utan Facebook hade vi inte kunnat göra det här för Åsa-Maria, säger Ann-Helen Lehmann, väninnan som drog igång insamlingen till USA-resan.

Men vi tar det från början.

Åsa-Maria Nilsson, 49, är ensamstående mamma med tre barn. Hon har jobbat som massör i 30 år och fyllt ut det med diverse vikariat inom skolan och vården. På senare år har hon fått problem med sina händer och tvingats dra ner på massagen. Som alla andra som letar heltidsjobb i Sverige på 2010-talet, har hon upptäckt att det är tufft.

– Jag sa till Ann-Helen och några andra vänner att min högsta dröm vore att fira min 50-årsdag med barnen i San Francisco, berättar Åsa-Maria. Men med ansträngd ekonomi insåg jag att det mest var en dröm.

Att San Francisco, kustpärlan i norra Kalifornien, lockar hänger samman med att äldsta sonen Oscar, 24, studerar marknadsföring där sedan drygt två år.

Ann-Helen Lehmann, som bor i Trosa, kunde dock inte släppa taget om Åsa-Marias dröm. Hon funderade på vad hon kunde göra för sin väninna.

– Åsa-Maria är världens goaste tjej, tänker alltid på andra före sig själv och har alltid nära till skratt, berättar Ann-Helen.

– Jag kom på att jag kunde starta en hemlig Facebookgrupp och försöka få in pengar den vägen.

Från början var elva av Åsa-Marias vänner med i gruppen. Men uppropet spred sig som ringar på vattnet till fler och fler i bekantskapskretsen.

Till slut fanns det 27500 kronor på kontot, pengar som fler än 60 människor hjälpt till att få ihop.

– Fantastiskt så mycket kärlek alla visat, säger Ann-Helen Lehmann.

– Pengarna räckte inte bara till flygbiljetter till Åsa-Maria och tonårsbarnen här hemma utan också till nya resväskor och fickpengar.

Förra helgen lockades Åsa-Maria till en kompis i Linnéstan inne i Göteborg under förespegling att de var några som ville bjuda på middag och ett glas skumpa för att fira 50-årsdagen i förskott.

När hon kom till lägenheten dök plötsligt den ena vännen efter den andra upp, människor som normalt sett inte känner varandra – nya och gamla vänner som nu förts samman via Facebookgruppen. Till slut var ett 40-tal personer på plats i den lilla tvåan och Åsa-Maria fick sin storslagna present.

– Jag har nog inte landat i det här ännu. I efterhand förstår jag nu varför barnen och så många runt omkring mig betett sig så hemligt och underligt den sista tiden.

Hur tänker du om det dina vänner gjort?

– Att det är ofattbart och visar hur fin äkta vänskap kan vara. Jag hoppas jag kan ge tillbaka någon gång.

Ann-Helen Lehman säger:

– Åsa-Maria ger tillbaka bara genom sin blotta existens. Och jag tror nog jag kan tala för alla hennes vänner.

Nu bär det snart i väg till USA för Åsa-Maria, Gunaj, 19, och Anjan, 14. Oscar har fått ledigt från skolan hela veckan och tiden i San Francisco kommer att bli en enda lång familjefest.

– Som jag ser framemot det här, säger den blivande 50-åringen.

Facebookgruppen har nu också fört det goda med sig att Åsa-Maria blivit erbjuden flera nya jobb.

Inom kort börjar hon en tjänst som elevassistent på Vättnedalsskolan i Västra Frölunda.

– Jag ser det här som en vändpunkt i livet. Om jag ska sätta ord på det som sker vill jag citera Paolo Coelhos Alkemisten:

”Vid ett bestämt tillfälle under vår levnad tappar vi kontrollen över vad som händer oss och våra liv börjar styras av ödet.”

– Det är där jag befinner mig nu – tack vare mina underbara vänner.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.