Max Widsén, 8 år, har en svår cp-skada och behöver hjälp med allt under dygnets alla timmar. Fram till slutet av februari bodde han på korttidsboende någon helg varje månad – och i ett GP-reportage för en vecka sedan berättade hans föräldrar att det var det som överhuvudtaget fått dem att orka.
– Det är en chans att få lite andrum och få tid med våra andra barn. Vi hade aldrig sökt det om vi inte hade behövt det, sa Marie Widsén.
Men stödet som de haft drogs in eftersom kommunen tillämpar en ny och hårdare rättspraxis som i korthet säger att den som har hjälp av assistenter inte kan få tid på korttidsboende.
Vill se andra bedömningar
Efter reportaget har alla partier utanför den styrande alliansen i nämnden för funktionsstöd – V, Fi, MP, S och D som tillsammans har sju av elva mandat i nämnden – skickat in yrkanden som går ut på att förvaltningen måste tänka om och bli mer generösa i sina bedömningar: ”Förvaltningen ska bli mer tillåtande än rättspraxis när det gäller korttidsvistelse för personer med funktionsnedsättning", skriver partierna i ett förslag till beslut.
– Det vi är väldigt eniga om är att vi inte ska lägga oss på ett minimum, utan vi vill utöka möjligheterna till korttidsboende för familjer som är i behov av det, säger Alice Vernersson.
Varför tycker ni att det är viktigt?
– Att få korttidsboende är otroligt viktigt för att få möjlighet att träffa andra barn i samma situation och få nya kompisar, se en annan miljö än hemmet och för föräldrar och andra syskon ger det en möjlighet till återhämtning.
”Inget hindrar oss från att ge stöd”
I förslaget trycker politikerna särskilt på att de är oroade över att flera barnfamiljer som tidigare haft korttidshem blivit av med den insatsen och att lagen inte innehåller några begränsningar om när rätt till plats på ett korttidsboende kan föreligga.
Alice Vernersson säger att hon tycker att det är orättvist att Max och hans familj drabbats ”bara på grund av en rättspraxis”.
– Vi som kommun behöver inte göra så här. Det finns inget som hindrar oss från att ge Max korttidshem och den här familjen avlastning, då förstår jag inte varför vi inte ska göra det.
Håkan Hallengren (S) säger att man under en tid varit orolig för de konsekvenser den tajta budgeten skulle ge.
– Men att det var så här hade flugit lite under radarn tills ni skrev om det i tidningen. Nu när vi fått kännedom om det känns det helt rätt att agera, säger han.
Beslut kommer i april
Han hoppas att det förslag oppositionen lagt går igenom och att även allianspartierna inser att bedömningarna blivit för strikta.
– Rättspraxis är ju inte lag. Vi äger den här frågan själva, säger Håkan Hallengren.
Förslagen från oppositionen var uppe på nämndens möte på onsdagen, men de bordlades av alliansstyret vilket innebär att ett beslut kommer först vid nästa månads möte.
– Vi vill ha en större genomgång från förvaltningen om hur man kan kombinera olika hjälpformer och vi behöver också veta vilka kostnader det skulle medföra, säger Åsa Hartzell (M), ordförande i nämnden för funktionsstöd.
LÄS MER: Familjen i chock över att Max korttidsboende dras in
LÄS MER: Eva saknar minne – blir av med assistenterna när kommunen skärper kraven
Missa inte det senaste om valet 2022
Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.