Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/2

Väldigt mycket nytt i nya kommunfullmäktige

Det nya kommunfullmäktige som har sitt första sammanträde på torsdagen ser inte ut som det gamla. Faktum är att en majoritet av ledamöterna är nya.

Kommunfullmäktige i Göteborg har 81 ledamöter. 40 av dem var med även under förra mandatperioden. 41 ledamöter är nya i sin roll och en hel del av har aldrig tidigare haft ett politiskt uppdrag.

Moderaternas gruppledare Axel Josefson säger att det i grunden är positivt. Att det kommer in nya människor med nya perspektiv kan utveckla arbetet.

Men det finns också baksidor.

– Det kommer ta en stund för de nya att lära sig hur det går till och hur arbetet i fullmäktige hänger ihop med beslut som tas i nämnder och bolag och kommunstyrelsen.

Långa vägar att vandra

Han tar byggnadsärenden som exempel. En detaljplan har vandrat genom den kommunala apparaten i mellan tre och fem år innan den når fullmäktige. Då ska det till ganska allvarliga brister för att man ska göra om hela processen, annars har man kastat bort stora resurser.

– Mycket av besluten fattas i nämnder och bolag. Då gäller det att hålla en och samma linje hela vägen. Det kan vara en utmaning för alla partier, och speciellt partier som är helt nya, att få in den strukturen i sitt system.

Kristdemokraternas gruppledare David Lega säger att det han själv tyckte var svårast när han var ny för åtta år sedan var att han inte hade historiken. Att gå upp i talarstolen utan att veta om samma ärende varit uppe tidigare och vad som sagts då var besvärligt.

Han slogs också av att politiken bygger på konflikt.

Konflikt, inte konsensus

– Det finns ju två sätt att föra någonting framåt, antingen konsensus eller konflikt. I företagsvärlden brukar man sitta tills man är överens. Här letar man efter två olika perspektiv. Det kunde jag tycka var svårt från början, när jag kom från en annan värld.

En tung anledning till att en så stor andel av ledamöterna är nya just i år är förstås att ett helt nytt parti tar plats i fullmäktige. Tre av Demokraternas politiker har tidigare suttit i församlingen för andra partier, resten är nya.

Partiets presstalesman Jan-Olof Ekelund säger att de är ödmjuka inför uppgiften och inser att det finns en del att lära.

– Det är som i alla branscher, att det tar lite tid att lära sig hantverket. Och ju mer man kommer i kontakt med politiken så inser man att det också kommer att bli en läroperiod.

FAKTA: Partierna med flest nya ledamöter

Så här många ledamöter har respektive parti i fullmäktige. Antal nya inom parentes. Andel nya i procent.

Centerpartiet:

3 (3) 100 procent.

Demokraterna:

14 (11) 79.

Miljöpartiet:

6 (4) 67.

Sverigedemokraterna:

7 (4) 57.

Feministiskt initiativ:

2 (1) 50.

Vänsterpartiet:

11 (5) 45.

Moderaterna:

12 (5) 42

Socialdemokraterna:

17 (6) 35.

Liberalerna:

6 (2) 33.

Kristdemokraterna:

3 (0) 0.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.