Väl genomtänkt hemlighetsmakeri

ANNONS
|

- Orsaken till hemlighetsmakeriet är att den eller de som hyr ut lokalen kan räkna med starka påtryckningar, säger Gunnar Andersson, en av de tre som i dag vigs till präst av Arne Olsson.

Dessförinnan har Arne Olsson, pensionerad kyrkoherde i Mellerud, vigts till Missionsprovinsens förste biskop av biskop Walter Obare, den evangeliska lutherska kyrkans överhuvud i Kenya.

Att det blev just Obare som viger förklarar Bengt Birgersson, Missionsprovinsens sekreterare med att Obare erbjöd sig att rycka in när han fick reda på att Svenska kyrkan vägra prästviga den som är mot kvinnliga präster.

Tre biskopar från början

Samtalen har pågått under en längre tid. Man har besökt varandra i respektive länder. Brevväxlingen mellan ärkebiskop K G Hammar och biskop Obare är känd. Här möter vi en Obare som inte viker sig. I svarsbrevet till K G Hammar skriver han att om Hammar inte öppnar för Missionsprovinsen "måste jag - tillsammans med andra lutherska biskopar - själv ta på mig den tunga och historiska bördan av att bry sig om ropet från förtryckt lutherdom i Din kyrka och att viga biskopar och präster i Svenska kyrkan ..."

ANNONS

I ett av Missionsprovinsens dokument står att biskoparna skall vara tre från början men nu blir det bara en. Göran Beijer, kyrkoadjunkt i Stockholm, och Lars Artman, komminister i Göteryd, vigs inte i dag.

- Det var Obares förslag, säger Bengt Birgersson. Han tyckte att vi skulle ta det i olika steg. Men innan årets slut skall de två andra vigas.

Det blir då Arne Olsson som viger dessa. Och ingen står nu över honom lika lite som någon står över ärkebiskop K G Hammar enligt Bengt Birgersson.

Med tanke på den apostoliska ordningen skulle annars Missionsprovinsen kunna uppfattas som en dotterkyrka till den i Kenya. Detta förnekar Birgersson.

- Det finns de som söker göra detta gällande men så är det inte.

Inom ett år räknar man med att ytterligare sju till åtta präster kommer att vigas. Några av dem kommer från Finland och de baltiska länderna och här handlar det alltså om ett nätverk utanför Sveriges gränser som nu börjar tar form.

Frågan är bara vad som kommer att hända med förhållandet till Svenska kyrkan. Arne Olsson kan vänta ett avskedsbrev inom en vecka.

Finns inte registerade

Missionsprovinsens inställning är dock att vara kvar i en kyrka som man i sina dokument utmålar som anfrätt av synden. Om de (prästerna) inte gör bättring "måste de i evighet höra jämret och anklagelsen från de oräkneliga själar, som de fört till helvetet genom sin lögnaktiga och kärlekslösa predikan".

ANNONS

Obares krav för att viga lär ha varit att Missionsprovinsen skulle vara ett registrerat trossamfund. Det har inte skett. Enligt Bengt Birgersson fick man rådet att bilda en ideell förening och bli en egen juridisk person.

Den enda registrering som G-P i går kunde finna via samtal skattemyndigheten är Missionsprovinsens stödförening som bildades den 18 januari 2003.

ANNONS