Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Väktarvåld var inte brottsligt

Utredningen mot ordningsvakterna i Nordstan som misstänktes för övervåld mot missbrukare läggs ned. Enligt polisen var det våld som filmades av ett förbipasserande kompisgäng befogat.

- Jag har tittat på filmen och brutit ned varje sekvens för sig och funderat på huruvida det är brottsligt eller inte. Det jag kommit fram till är att det inte är brottsligt, säger Lennart Ronnebro, kommissarie i city med tillsynsansvar för ordningsvakterna i Nordstan.

Han beslutade att inleda en förundersökning om misstänkt misshandel sedan GP visat honom en film där ett antal ordningsvakter använder strypgrepp, fasthållningar och en spark vid ett omhändertagande av några missbrukare.

Filmen lämnades till GP av ett kompisgäng som gick förbi när händelsen utspelade sig, och reagerade på vad de såg.

- Vi blev alla illa till mods av det våld som vakterna utövade. Det var ju helt onödigt eftersom missbrukarna var så kraftigt berusade, sade killen som filmade händelsen till GP.

Lennart Ronnebro säger att han har förståelse för att ungdomarna reagerade.

- Om man är van vid de här situationerna så kanske man ser det lite annorlunda. Det är inte helt enkelt att ingripa i den här miljön, säger han.

Trots att utredningen lägg ner kommer polisen föra en diskussion med vaktbolaget om vakternas arbetsmetoder.

- Det är viktigt att man uppträder på ett sådant sätt att man får allmänhetens förtroende. Det här kan nog vara en väckarklocka för Securitas. Man måste förstå att uppträder man i uniform så har man alltid ögonen på sig, säger Lennart Ronnebro.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.