Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Väktare patrullerar rasområdet i Kungälv

I november inträffade ett kraftigt jordskred på en strandtomt i Kungälv. Området betraktas idag, tre månader senare, fortfarande som farligt. Väktare patrullerar området dygnet runt för att förhindra eventuella besökare, rapporterar SVT Nyheter väst.

Några hundra meter från Lökebergs badplats i Kungälvs kommun rämnade marken i november förra året. Lera från en flera hundra meter lång sluttning kanade ut i havet och ljudet från skredet hördes bort till Tjuvkil, ett par kilometer längre västerut.

På platsen pågick grundläggning inför ett husbygge och byggarbetare tvingades fly jordmassorna. Dagarna efter inträffade nya ras och väktare tillkallades för att vakta avspärrningarna.

LÄS MER: Nya stora ras utanför Kungälv

Nu visar det sig att Länsstyrelsen Västra Götaland fortfarande bedömer att det "innebär fara för liv och personlig säkerhet" att vistas på området, rapporterar SVT Nyheter väst. För att komma in krävs tillstånd, även för fastighetsägaren.

LÄS MER: Stormöte i Kungälv efter nya ras

För att förhindra någon från att råka illa ut patrullerar väktare fortfarande på platsen dygnet runt. De har placerats där av ett av företagen som har maskiner på området.

– Jorden rör sig fortfarande, ibland kan man höra träd falla, säger väktaren Gonzalo Campos till SVT Nyheter väst.

Enligt nyhetssajten kan ingen ännu säga hur lång tid det dröjer innan det är riskfritt att beträda området.

LÄS MER: Den sjunkande staden – så påverkar leran Västsverige

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.