Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Väktare och kameror ska "återta" Göteborg

Under rubriken Återta Göteborg presenterar de borgerliga partierna tio förslag för 30 miljoner kronor, för att på kort sikt öka tryggheten i Göteborg.

Den göteborgske moderatledaren Jonas Ransgård stod för presentationen under den lätt alarmistiska rubriken.
- Staten förmår inte upprätthålla svensk lag överallt. Det är väldigt oroväckande att rättsstaten på sina håll är satt på undantag. Vår utgångspunkt är att svensk lag ska gälla överallt och alltid, sa Ransgård när han presenterade de tre allianspartiernas förslag.

De rödgröna partiernas förslag dömdes ut som "kortsiktiga projekt och tillfälliga satsningar".

Fler väktare och mer övervakning

Allianspartiernas främsta recept är lokala ordningsvakter på fler platser, mer kameraövervakning och ökat stöd till kvinno- och tjejjourer (7,5 miljoner) samt fem extramiljoner till brottsofferjourer, nattvandrare- och föräldraföreningar.

- Vi har försökt få grepp om hur mycket staden i dag lägger på väktare och larmtjänster men inte lyckats, och avsätter därför 1,5 miljoner kronor till en utredning av en sammanhållen organisation för dessa.

För att ge ordningsvakter större möjligheter till patrullering föreslås att ett sammanhängande område inom Vallgraven blir ett så kallat paragraf 3-område enligt lagen om ordningsvakter.

Lättare tillstånd för övervakning

Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna vill att kommunen driver på regeringen så att det blir lättare att få tillstånd för kameraövervakning. Sju miljoner kronor vill de "inledningsvis" satsa på fler kameror där stadsdelsnämnderna vill ha dem.

Jonas Ransgård ser en klar övervikt för trygghetsaspekten kontra frågan om integritet.
- Är du ute i bostadsområdena, till exempel i Biskopsgården, möter du ett massivt stöd för kameraövervakning, hävdar han.

Ransgård berömde kommunens samordnare mot våldsbejakande extremism.
- Men de hinner inte med allt som behöver göras och vi föreslår en rejäl förstärkning på fyra miljoner kronor.

Nästan lika mycket, 3,5 miljoner, ska satsas på att stödja avhoppare från extremism men också från kriminella gäng.
- Jag tror det behövs ny kunskap men jag har ingen gör-det-här-lista. I nödfall kan dessa insatser drivas av kommunen men helst vill vi ha det i föreningsregi.

Stänga Nordstan tidigare

Allianspartierna vill också förstärka arbetet som Framtidenkoncernen satt igång mot svarta hyreskontrakt samt ge handlarna i Nordstan möjlighet att stänga tidigare än midnatt, om de vill.

- Dessa åtgärder tror vi skulle höja tryggheten på kort sikt. Långsiktigt är den enskilt viktigaste frågan att förbättra skolresultaten. Det har vi lagt förslag om i andra sammanhang, sa Jonas Ransgård.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.