Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Vägvalet torsdagens vinnare

Ingen tryckte fel eller ångrade sig i sista minuten. Nästa steg är att bestämma när folkomröstningen ska genomföras och hur frågan ställs.

Vägvalets Theo Papaioannou var kvällens vinnare.

- Det här har vi kämpat för i tre år. Jag är jättenöjd, det här är oerhört positivt för Göteborg. Jag är glad att M orkade hänga i hela vägen.

Tonen var stundtals hård och ilsken i maratondebatten i fullmäktige i går. De rödgröna politikerna var irriterade på Moderaterna och försökte få gruppledaren Jonas Ransgård (M) att tänka om för Göteborgs framtid.

- Vart är ni på väg moderater? Är ni med på samma resa? Vi kan inte rulla tillbaka asfalten, riva spåren och skita i tunneln. Du Jonas Ransgård har ett ansvar, sade Anneli Hulthén.

Hon påpekade att ingen av de andra parterna som ingår i överenskommelsen om västsvenska paketet kommer vilja dansa tango med Göteborg i fortsättningen eftersom M inte är att lita på.

Jonas Ransgård svarade att det visst går att säga ja till en folkomröstning och samtidigt vara för det västsvenska paketet.

- Vi är överens om det västsvenska paketet och vi är överens om att Göteborg behöver växa. Avtalet gäller tills parterna är överens om något annat. Men vi ser också att många göteborgare vill rösta, svarade han.

Efter fem timmars debatt var det dags att bekänna färg. Ingen tryckte fel eller ångrade sig i sista minuten. Det blev som väntat 53 nej-röster och 28 ja-röster. Därmed är det klart att det blir en folkomröstning.

- Nu ger vi oss in i en valrörelse. Jag tänker se till att det blir ett rungande ja till det västsvenska paketet, sade Johan Nyhus (S) direkt efter beslutet.

Anneli Hulthén (S), kommunstyrelsens ordförande, tycker inte att det är någon idé att vara besviken.

- Beslutet var väntat. Nu laddar vi om för ett nytt maraton.

Hur ska frågan formuleras?

- Det är en väldigt bra fråga som jag inte kan svara på i dag. Jag måste först prata med min partigrupp.

David Lega (KD), som inte ville ha någon folkomröstning, hoppas att det går snabbt att komma fram till hur frågan ska ställas. Han vill också att folkomröstningen genomförs i samband med EU-valet våren 2014.

Kia Andreasson (MP) var mycket besviken.

- Nu förväntar jag mig att M, SD och Vägvalet formulerar en konsekvensbeskrivning.

Jonas Ransgård håller inte med Andreasson. Han tycker att alla partier i kommunstyrelsen tillsammans ska sätta sig ner för att planera inför folkomröstningen.

- Jag tycker att folkomröstningen ska genomföras i samband med ett allmänt val, dels för att höja valdeltagandet, dels blir det billigare, sade han.

Hur mycket en folkomröstning kommer att kosta går inte att svara på än.

Helene Odenjung (FP) har flera gånger lyft fram att betalstationernas placering måste ändras. Något som även andra partier förespråkar. Om det sker en sådan förändring innan folkomröstningen återstår att se.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.