Vägrån kan minska efter gripande

ANNONS
|

Den gripne är en man i 40-årsåldern som tidigare figurerat i flera liknande brottsutredningar.

- Vi är optimistiska. Det kan vara så att just den här killen varit väldigt aktiv, säger Per-Arne Nilsson, kriminalkommissarie vid Mölndalspolisen. Han samordnar den västsvenska polisens åtgärder mot vägrånare.

I Västsverige har det i år anmälts 94 vägrån eller inbrott i husbilar. I ungefär hälften av fallen har tillvägagångssättet varit detsamma som vid händelserna vid Kåsjön i torsdags och i Rödbo för ett par veckor sedan. Händelser som den nu gripne 40-åringen misstänks för.

Efter gripandet i Rödbo var man dock tvungen att släppa honom, eftersom "bevisläget inte var det bästa", som Per-Arne Nilsson uttrycker saken.

ANNONS

Den här gången anser man sig dock ha mer att gå på.

- Omständigheterna är sådana att jag nu begär honom häktad, säger Therese Johansson, assisterande åklagare vid åklagarkammaren i Göteborg.

De omständigheter hon syftar på är att han befunnit sig på platsen och att han hade gods från husbilsinbrottet på sig. Brottsrubriceringen är grov stöld.

Onödigt brott

Per-Arne Nilsson tycker att det är trist att det över huvud taget behöver ske inbrott i husbilar.

- Det skulle kunna förebyggas nästan helt. Om turisterna lärde sig att inte lägga värdesaker synligt i bilarna nattetid skulle mycket vara vunnet.

Han tycker också att husbilstillverkarna börjat ta ett större ansvar, genom att börja sätta in bättre lås i de nya bilarna.

- Säkerheten är ofta oförskämt dålig. Tillverkarna har satsat allt på komfort men inget på säkerhet. Som väl är har de börjat tänka om, och göra bättre lås på nyare modeller, säger Per-Arne Nilsson.

ANNONS