Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/7

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Vägglössen har spridit sig på Östra

De två avdelningar som tidigare drabbats av vägglöss på Östra sjukhuset är nu sanerade och patienter har fått flytta tillbaka. Men i fredags hittade man nya vägglöss i ett rum på ytterligare en avdelning.

Som GP tidigare berättat har vägglöss hittats på två avdelningar på Östra sjukhuset. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

LÄS OCKSÅ: Vägglöss på Östra sjukhuset - patienter evakueras

Först hittade man löss på avdelning 367, och beslutade då att stänga ner avdelningen och evakuera patienterna. Strax därefter fann man att vägglössen spridits till avdelning 369.

Nu har man hittat vägglöss i ett rum på en tredje avdelning, 363, men så fort man upptäckte lössen startade saneringen.

– De två avdelningarna som först drabbades, har nu sanerats och patienter har flyttat tillbaka, enligt Thomas Bjarnemo, talesperson hos fastighetsägaren Västfastigheter.

300 rum ska undersökas 

Man är i slutskedet av en okulär besiktning av byggnadens 300 rum, där skadedjursexperter går igenom rummen, de tittar efter spår av vägglöss och spillning. Huset är ett blandat hus och innehåller konferensrum, vårdavdelningar och administration.
– De vet ju vad de ska leta efter, säger Thomas Bjarnemo.

Vägglösshundar ska senare i veckan söka igenom de 300 rummen för att se om vägglössen spridits ytterligare. Planen var att de endast skulle söka igenom de sanerade avdelningarna och angränsande avdelningar, men nu ska de söka igenom hela byggnaden, detta enligt Thomas Bjarnemo.
– Nu tar vi fram en handlingsplan ifall hundarna kommer att hitta fler löss. Vad handlingsplanen ska innehålla kan jag inte säga än då vi jobbar på den, men den kommer att innebära en snabb insats om det finns fler.

Vad tror du – är faran över än?
– Det går inte att utesluta att det finns mer, säger Thomas Bjarnemo.

Oro bland personalen

Det finns inga bekräftade fall där personalen har fått med sig vägglöss hem.
– Men visst finns det en oro bland personalen, säger Lisa Räng på Sahlgrenskas presstjänst.

Enligt uppgifter till GP har problemen med vägglöss varit kända en längre tid, och personalen har informerat sina chefer om problemet vid ett flertal tillfällen, trots det har en åtgärd dröjt i flera veckor.

– Jag vet inte varför kommunikationen inte har fungerat. Det är en sådan del av historien som jag vill följa upp, sade Pia Rydell, verksamhetschef för en av de drabbade avdelningarna, tidigare till GP. 

LÄS OCKSÅ: Två avdelningar drabbade av vägglöss på Östra

LÄS OCKSÅ: ”Skamligt agerade av sjukhusledningen”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.