Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I områden med vattendrag, till exempel Landvetter, varnar meteorologen för halkrisk. Bild: Arkivbild: Terje Pedersen
I områden med vattendrag, till exempel Landvetter, varnar meteorologen för halkrisk. Bild: Arkivbild: Terje Pedersen

Väderomslag ger risk för halka

Under torsdagen blir det behagliga temperaturer och strålande sol över Göteborg. Men framåt kvällen sen sjunker temperaturen för att hamna under nollan – då är det risk för halka.

Efter att ha levt i moln och mörker en längre tid, kommer nu solen att lysa nästan en hela torsdagen över Göteborg. På morgonen kommer först vara en del moln, men lagom till lunch försvinner de. Sen lyser solen från en klarblå himmel resten av dagen, eller i alla fall till solen går ner vid 15.30-tiden.

LÄS MER: Så många jular har varit snötäckta i Göteborg sedan millennieskiftet

De höga temperaturerna som legat över stan den senaste tiden kommer ligga kvar till torsdag eftermiddag. På dagen blir det mellan sju och åtta grader varmt. Men framåt kvällen sjunker temperaturen ordentligt.

– Varmluften som legat ett bra tag kommer att puttas bort av kallare luft, berättar Jesper Blomster, meteorolog på SMHI.

Under natten mot fredagen drar dimma ner över Göteborg med omnejd, då sjunker temperaturen under nollan och det finns risk för halka. Enligt Jesper Blomster är det framför allt områden nära sjöar som är utsatta.

– Där det finns vattendrag, som till exempel runt Landvetter, är det risk för halka. Det blir ingen svår halka, men man ska vara observant.

LÄS MER: Göteborgs väderrekord sedan 2010

En dag med sol

Vill man tanka sol ska man göra det på torsdagen för sen återgår vädret till alla nyanser av grått igen. Helgen blir mest gråmulen och temperaturen kommer att ligga strax över nollan på dagtid, och under nollan på nattetid. Men om det blir risk för halka under helgen är för tidigt att säga, menar Jesper Blomster.

Lagom till måndagen och ny arbetsvecka så kommer det in varmare väder igen med regn och moln. Som prognosen ser ut nu, kommer kyligare väder sen in i mitten av nästa vecka igen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.