Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Utvisningshotade familjen ännu kvar i Göteborg

Nasrin Ghanbari och hennes familj, som hotas av utvisning till Iran, har fått uppskov till 18 augusti. Chansen att få igenom en överklagan är minimal. Familjens vän Anna Gasmi berättar om kampen mot klockan.

GP har tidigare berättat om Nasrin Ghanbari, som hotas av utvisning tillsammans med sin man Hosein och snart sexåriga dottern Atrina. Familjen har fått flera avslag på asylansökningar. Vårens ansökan om arbetstillstånd fick avslag – för att Nasrin tjänade 928 kronor för lite i februari.

Familjens juridiska ombud har medgett slarv i samband med att ansökan skickades in och Nasrin Ghanbaris arbetsgivare försökte beveka Migrationsverket och justera februarilönen i efterhand. Men inget hjälpte och även i Migrationsdomstolen blev det avslag.

LÄS MER: Arbetsgivaren i tårar – ”Så otroligt fel”

Migrationsverket har gett uppskov på utvisningen

Sedan GP skrev om familjens öde har mängder av människor hört av sig och velat stötta. Nasrin Ghanbari berättar att hon är rörd över engagemanget.

– Jag har fått så många meddelanden från människor som undrar vad de kan göra för att hjälpa mig. Det känns fint att många människor tänker på oss, säger hon.

Framtiden för familjen är oviss. Utvisningen som skulle ske 9 augusti blev inte av. Orsaken var att Nasrin Ghanbari mejlade Migrationsverket och fick uppskov till den 18 augusti. Då löper tiden ut för att överklaga den senaste domen till Migrationsöverdomstolen och familjen tänker skicka in en överklagan.

– Vi gör det fast vi vet att chansen är liten att de tar upp vårt fall. Men vi måste försöka, säger Nasrin Ghanbari.

Övertygad om att pappan blir fängslad i Iran

Helst hade hon velat söka asyl i ett annat land, eller söka nytt arbetstillstånd i Sverige från ett annat land. Iran är dock inte ett alternativ. Familjen är övertygad om att pappa Hosein Mohagheghin Khalaghi omedelbart skulle bli fängslad om de återvänder till hemlandet, på grund av sitt politiska engagemang.

Samtidigt längtar snart sexåriga dottern efter att få börja skolan med sina kompisar i Göteborg.

– Atrina frågar varje dag vad som ska hända och hon vill så gärna till skolan. Det är så många som försöker hitta lösningar, men jag vet inte vad som ska hända, det blir bara fler och fler frågetecken.

Familjens vän: ”Jag drar i alla trådar jag kan”

Familjens vän Anna Gasmi har engagerat sig djupt i ärendet. Hon står i kontakt med flera advokatbyråer för att utröna vilka möjligheter som finns. De är inte många.

– Jag drar i alla trådar jag kan. Senast i dag mejlade jag Migrationsöverdomstolen för att höra vilka möjligheter det finns att de tar upp fallet. Tyvärr ser det inte så ljust ut på den fronten, säger hon.

En advokat menar att familjen bör ta sig till ett tredje land, kanske Turkiet, för att på nytt söka arbetstillstånd i Sverige, en annan att man ska försöka få fram mer underlag som bevis för att familjen har rätt till asyl med hänvisning till skyddsbehov.

Regelverket är snårigt och tiden är knapp. Vilken väg som leder framåt är oklart.

– Ska det verkligen vara så att man ska behöva resa ut ur landet och missa skola, förlora lägenhet och jobb för att kunna göra en ny ansökan? säger Anna Gasmi.

Även hon är trots allt glad och tacksam för allt stöd som familjen får.

– Jag märker att Nasrin är lite bättre till mods än förra veckan, efter att så många har hört av sig, säger Anna Gasmi.

LÄS MER: Efter nio år i Sverige – nu ska familjen utvisas

LÄS MER: Migrationsverket: ”Familjen måste åka hem”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.