Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Utsikten från Skansberget

Veckans nu-och-då-bild visar utsikten från Skansberget för dig som står med ryggen mot Skansen Kronan och ansiktet vänt mot gamla Masthugget.

Den första bilden togs i april 1960. Tre pojkar blickar ut över Risåsgatan och Linnégatan nedanför. Närmast dem finns trähusbebyggelse som skulle komma att rivas några år senare.

Längre bort skymtar byggnader som Linnéakyrkan, Nordhemsskolan och - lite längre bort - landshövdingehusen högst upp i gamla Masthugget på gränsen till Slottsskogen. Just de husen ser vi även på GP-fotografen Ulf Börjessons bild från september i år.

Men trähusen som klättrade en bit upp på berget revs - som så mycket annat - i slutet av 60-talet. Nedanför, vid Linnégatan växte det upp nya byggnader men inte på Skansberget.

Det beror inte på att planer har saknats. Den politiska majoriteten i Göteborg ville i början av 2000-talet bygga HSB-hus och studentbostäder vid Kastellgatan - Risåsgatan men mötte ovanligt hårt motstånd.

Föreningen Rädda Skansberget samlade tusentals namnunderskrifter, debatten rasade. När även länsstyrelsen gav sig in i frågan för att värna de kulturhistoriska riksintressena kring Skansen Kronan övergavs byggplanerna till slut.

Det har funnits befästningar på Skansberget - eller Ryssåsen och Risåsberget som det också har hetat - sedan 1640-talet. Det började med en enklare träfästning kallad Juteskrämman.

Skansen Kronan togs i bruk 1698, försedd med 23 kanoner, men blev under sin tid som befästning aldrig indragen i någon strid. Den togs ur drift 1806. Sedan dess har byggnaden varit fängelse, nödbostad och militärmuseum. Nu används Skansen Kronan som festvåning och lokal för olika evenemang.

Här kan du läsa mer

Om Skansen Kronan och fästningsbyggaren Erik Dahlberg på alltidgot.com 

Läs mer om Skansberget på Vårt Göteborg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.