Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/3

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Utsatta stadsdelar vädjar om fler vallokaler

Förra valet hade stadsdelarna Angered, Västra Hisingen och Östra Göteborg det sämsta valdeltagandet i hela staden. Nu vill man att valnämnden utökar antalet lokaler förtidsröstning.
– Just nu arbetar vi i motvind, säger Jahja Zeqiraj (-), ordförande i SDN Västra Hisingen.

Angered, Västra Hisingen och Östra Göteborg tampas med lägst valdeltagande i hela Göteborg. För att få bukt med problemet inför det stundande valet ville stadsdelarna införa ytterligare förtidsröstningslokaler – men det fick man inte för valnämnden.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

De menar att en riktad insats mot de utsatta områdena skulle kunna uppfattas som ett politiskt ställningstagande.

– Ett sånt här projekt kan skada vår neutralitet och objektivitet. Det kan uppfattas som att vi vill påverka att just en väljargrupp kommer till vallokalerna, säger Bill Werngren, chef på valnämndens kansli.

LÄS MER: Här är valdeltagandet lägst i hela landet

Skrev brev till kommunstyrelsen

Därför skrev de tre stadsdelsnämndernas ordförande en skrivelse till valnämnden och kommunstyrelsen för drygt två veckor sedan. Man vädjar om fler förtidsröstningslokaler som en åtgärd mot det låga valdeltagandet.

– Just nu arbetar vi i motvind för att skapa en jämlik stad, säger Jahja Zeqiraj (-), ordförande i SDN Västra Hisingen.

– Ibland måste man använda sig av riktade satsningar. Askim och Hovås är inte jämförbara med Bergsjön och Kortedala, säger Özgür Tasbas (MP), ordförande i SDN Östra Göteborg.

Rödgröna har lyssnat

Stadsdelarna vädjade – och nu har de rödgröna toppolitikerna lyssnat. I ett yrkande i kommunstyrelsen skriver man att valnämnden, i samråd med stadsdelarna, bör utöka antalet förtidsröstningslokaler i områdena.

– Det är ett skarpt läge och vi behöver säkerställa valdeltagandet i de här områdena. Vår ingång i det här är att tillgängligheten har störst effekt på röstandet, säger Daniel Bernmar (V), kommunalråd med ansvar för demokratifrågor.

Kommunstyrelsen väntas ta beslut i frågan den 11 april. Om det går igenom kommer det att skickas vidare till valnämnden.

– I den bästa av världar ska inte jag och de andra ordförandena behöva skriva till kommunstyrelsen för detta. Valnämnden själva borde ha gjort hemläxan och fullgjort sitt uppdrag, säger Jahja Zeqiraj.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.