Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Utsatt stadsdel har fått miljoner

De senaste 15 åren har hundratals miljoner plöjts ned i projekt i Biskopsgården. Stadsdelen får beröm för att ha snyggat upp gator och torg, men arbetslösheten skenar och utanförskapet är cementerat.

1998 klubbade riksdagen igenom Storstadssatsningen med syfte att öronmärka pengar till landets mest utsatta stadsdelar. Biskopsgården tilldelades 47 miljoner kronor.

Man satsade kraftigt på arbetsmarknaden och kunde visa något bättre siffror än andra stadsdelar vad gäller antalet personer i arbete. Men i övrigt visade utvärderingen efteråt att förändringarna inte blev så stora.

1999 startade stadsdelarna Biskopsgården och Rosengård EU-projektet Städer i samverkan – Towns together, för 15 miljoner kronor. Diskriminering skulle motverkas genom att projektet hjälpte företag och organisationer att finna nya affärsmöjligheter och kundgrupper. Bland annat ville projektet visa på invandrargruppernas potential som konsumenter genom att lyfta fram hur många som firar persiskt nyår, hur mycket yoghurt en familj kan behöva vid matlagning och så vidare.

2001 inleddes Make your future med en budget på 18 miljoner kronor och beskrivs som ett partnerskap mellan näringslivet, den offentliga och ideella sektorn. Utvärderingen av projektet var positiv och konstaterade att man framför allt sysslat med olika former av utbildning.

2009 startade Tillväxt Biskopsgården som ett av Sveriges största EU-projekt inom hållbar stadsutveckling. För närmare 48 miljoner kronor skulle stadsdelens skamfilade rykte vändas och utvecklas. Genom projektet finansierades en lång rad av investeringar i boendemiljön, såsom renovering av Friskväderstorget, byggandet av Sjumilahallen och skapandet av en busslinje 33 tvärs över Hisingen.

Utvärderingens bedömning av resultatet är varierande: "frågetecknen gäller främst hur de presterade resultatet kommer att tas om hand i framtiden."

2012 inleddes ett treårigt projekt för att få blivande och befintliga företagare, skolor och ungdomsgrupper att utvecklas i sitt företagande. Projektet under namnet Företagsamma Västra Hisingen finansieras av EU-medel, flera myndigheter och kommunala bolag såsom Bostads AB Poseidon och Business region Göteborg. Det handlar om en budget på 18 miljoner kronor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.