Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Utrotningshotad fisk på fiskeauktionen

GP fick på måndagsmorgonen in ett par bilder på en blåfenad tonfisk som ska ha sålts på Göteborgs fiskauktion, trots att den räknas som utrotningshotad.

Henrik Johansson, platschef på Göteborgs fiskauktion, känner först inte till händelsen, men gör sedan en hel pudel när han konstaterar att det faktiskt har hänt.

– Tyvärr. Det kommer inte att upprepas, säger han.

– Det kom in en blåfenad tonfisk från Färöarna, och den såldes på auktionen. Det var väl lite utanför min vetskap, generellt sett har vi ett principbeslut att inte sälja arter som sillhaj och blåfenad tonfisk.

Hur kommer det sig att den ändå såldes på auktionen?

– Det var tidig måndagsmorgon, och den var inte föranmäld. Då blev det som det blev. Sedan finns det en kvot på blåfenad tonfisk, man får fiska 13 500 ton per år och på Färöarna får man fiska den. Just den här tonfisken var en bifångst som hade kommit upp när de hade trålat, och det var egentligen inte meningen att den skulle till Sverige. Men så blev det, lite hastigt och lustigt.

Henrik Johansson säger att det är svensk fiskekvot som ligger till grund för vad som säljs på auktionen. När det gäller hotade arter går de efter Cites – en internationell överenskommelse kring handel med utrotningshotade djur och växter. Den blåfenade tonfisken är, liksom sillhaj, både skyddad av Cites och rödlistad av WWF.

– Den typen av arter kommer vi inte att sälja fortsättningsvis, säger Henrik Johansson.

Hur ofta händer det att det blir sådana här fel?

– Det är första gången jag har hört talas om det, och jag har ändå jobbat här i 25 år. När det gäller arter som till exempel sillhaj har vi kontaktat leverantörerna och bett dem att inte skicka hit dem.

Tonfisken som såldes på Fiskauktionen vägde 115 kilo, och Henrik Johansson tror att den inbringade cirka 30-40 kronor per kilo.

– Det här är ingen produkt som vi har någon större efterfrågan på.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.