"Utredningen har stått still i 17 år"

ANNONS
|

- Frustrationen är lika stor hos oss, säger Anders Sandholm på Göteborgspolisen.

Det var den 23 juli 1994 som 16-åriga Malin Olsson mördades på Östra kyrkogården i Göteborg. Mordet är ett av Göteborgs mest uppmärksammade. Men trots tusentals förhör har fortfarande ingen knutits till brottet.

I kväll sänder SVT programmet Sommarmord med rikskände kriminologen Leif GW Persson. I programmet diskuteras fallet med Malin Olsson. Enligt Leif GW Persson såg ett vittne hela mordet. Först när han kom hem ska han ha kontaktat polisen.

"Han kunde åtminstone ha skrikit för att få stopp för det. Men det gör han inte", säger GW Persson.

ANNONS

Men det är inte bara vittnets handlande som ogillas av Leif GW Persson. Även Göteborgspolisen får hård kritik. Enligt Leif GW Persson har de inte gått till botten med alla spår i fallet. Han tycker att utredningen i stort har stått still sedan mordet för 17 år sedan.

Det håller Göteborgspolisen inte med om. Fallets utredningsledare Anders Sandholm slår ifrån sig kritiken. Han betonar hur mycket tid och resurser som lagts på utredningen under årets gång.

- Och vi fortsätter hela tiden att jobba med aktiva åtgärder. Det kan vara förhör, samtal och uppföljningar på tips.

Det vittne som Leif GW Persson lyfter fram i programmet säger Sandholm inte är något nytt. Personen var tidigt en del av utredningen och har förhörts och bearbetats. Där finns enligt honom inget nytt att hämta.

Däremot forstätter polisen att få in tips från allmänheten. Anders Sandholm vill inte säga mer än att de rör fallet och att allt följs upp. Men det har inte lett till några större framsteg.

- Det här är ett mord som lever kvar i göteborgarnas minne och många hör fortfarande av sig. Men det är inget sensationellt. För att vi ska kunna komma vidare krävs nya uppgifter, säger Anders Sandholm.

ANNONS

Går det att lösa ett 17 år gammalt mord?

- Det är omöjligt att svara på. Så länge vi har en gärningsman på fri fot är målet att klara upp brottet.

Anders Sandholm vill se programmet innan han bemöter kritiken mer men säger att han har förståelse för att många ifrågasätter den långa utredningstiden.

- Jag förstår att det finns frustration över att vi inte har klarat upp det här. Men den frustrationen är lika stor hos oss. Det är mitt jobb att klara upp brott.

ANNONS