Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Utredning friar kontrollanter

Kontrollanterna överskred inte sina befogenheter när de grep Jeanette Halldin i samband med en biljettkontroll nyligen.

Stadsledningskontorets juridiska enhet har gjort utredningen på uppdrag av GS Trafikantservice AB. Stadsjuristerna Markus Landahl och Anna Fryking har granskat den film som lagts ut på Youtube, filmen från spårvagnens övervakningskamera och biljettkontrollanternas händelserapporter.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

De konstaterar att kontrollanterna inte har mer rätt att hålla kvar eller gripa en resenär än vem som helst, så kallat envarsgripande. Det förutsätter att brottet kan ge fängelse och att gärningsmannen påträffas på bar gärning eller flyende fot.

Saknade giltigt färdbevis

Men så enkelt är det inte, enligt juristerna. De hänvisar till Högsta domstolens skrivningar i ett antal rättsfall där det vid tillfället för gripandet tillåts föreligga en viss osäkerhet ifråga om den gripne faktiskt är skyldig till brott.

Stadsjuristernas bedömning av händelsen den 18 april är denna:

"Det råder ingen tvekan om att resenären inte hade något giltigt färdbevis".

Det bygger dels på filmen från Spårvägens övervakningskamera, som - enligt juristerna - tydligt visar att resenären inte stämplade sitt kort vid ombordstigningen utan direkt gick och satte sig.

Dels på att hon först efter fem hållplatser, sex minuters resa, när kontrollanterna steg på vagnen, reste sig upp och försökte stämpla sitt kort.

Om kontrollanternas agerande anser juristerna att de - utöver rätten att påföra resenären tilläggsavgift - hade rätt att gripa resenären genom envarsgripande. De skriver:

"Även om kontrollanterna fysiskt hindrade resenären att stiga av och därvid höll fast resenären och brukade visst våld, bedöms inte kontrollanterna vid något tillfälle under det drygt tio minuter långa gripandet ha överskridit sina befogenheter."

Händelsen utreds fortfarande av polisen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.