Utgifterna för EM kommer att öka

Minus 62 miljoner är facit efter EM i ridsport. Men utgifterna kommer inte att stanna där. Got Event ska betala en avgift till Konkurrensverket och kan dessutom räkna med skadeståndsanspråk efter den felaktiga upphandlingen.

ANNONS
|

Under måndagen var företrädare för De Grondslag i Göteborg för att diskutera tillsammans med företagets svenska advokat hur man ska gå vidare med frågan. För GP bekräftar De Grondslags Rob Jansen att man kommer att söka skadestånd. Han vill inte berätta vilka summor det handlar om i dagsläget.

– Om Got Event vill göra upp kring vårt skadestånd och våra omkostnader så tror jag att det bästa är att inte gå ut med allt just nu. Men vi kommer att gå vidare med detta, säger han.

Enligt svensk lag kan De Grondslag ha rätt att få skadestånd för den uteblivna vinsten, kostnader i samband med upphandlingen och juridiska omkostnader i Nederländerna och Sverige.

ANNONS

Rob Jansen menar att det fanns vissa varningsflaggor inför upphandlingen.

– Vi har gjort många projekt i Sverige och har aldrig haft några problem utan alltid arbetat med bra folk. Så därför är vi väldigt överraskade över hela den här historien med Got Event. Jag hade fått vissa varningar, varningar om att vi behövde vara försiktiga med de här människorna eftersom det inte är första gången de har gjort så här.

Martin Vildhede är advokat med inriktning på offentlig upphandling på Setterwalls och De Grondslags juridiska ombud.

– Det här gäller ett omfattande kontrakt så det är ganska anmärkningsvärt. Så mycket kan man säga, säger han.

Alternativen är att göra upp i godo med Got Event eller gå vidare och driva frågan civilrättsligt i tingsrätten men vad som blir nästa steg kan inte Martin Vildhede gå in på i nuläget.

– Vilka belopp vill jag inte gå in på men det är betydande belopp som det handlar om.

Enligt Martin Vildhede är skadorna på Heden något som sannolikt hade kunnat undvikas om De Grondslag fått kontraktet. I De Grondslags offert fanns en lösning för att skydda konstgräset, menar han.

– Hade min klient fått det här kontraktet så hade skadorna, så vitt vi kan bedöma, inte uppstått. De Grondslag såg risken för att planerna skulle skadas av de här tunga maskinerna. Därför fanns det med en lösning i den offert De Grondslag lämnade in. Lösningen var bland annat ett skyddande lager som hade lagts på underlaget först, säger han.

ANNONS

Från Got Events sida har man i tidigare intervjuer sagt att man inte är säker på vad som gått fel på Heden men att man nu ska undersöka det hela internt.

– Det tycker jag också är anmärkningsvärt. Från Got Events sida kan man inte säga att man inte visste om det här. Det har ju faktiskt presenterats som en risk. Något som De Grondslag dessutom hade en lösning för, säger Martin Vildhede.

Björn Karlsson är jurist på Konkurrensverket och den som har hand om frågan om Got Events olagliga direktupphandling.

– När det varit en otillåten direktupphandling och en förvaltningsrätten meddelar en sådan här dom så blir det obligatoriskt för oss att ansöka om en avgift. Vi har begärt in handlingarna från förvaltningsrätten för att bilda oss en uppfattning och vi kommer att ställa frågor till Got Event för att se om de har något mer som de vill tillägga, säger han.

Upphandlingsskadeavgiften kan som högst bli tio procent av upphandlingens värde. I det här fallet innebär det cirka 600 000 kronor. Konkurrensverket går nu igenom ärendet och kommer senare i höst att meddela hur mycket Got Event kommer att behöva betala, enligt Björn Karlsson.

– Exakt vilken summa det kommer handla om har vi inte gjort någon bedömning av än.

ANNONS
ANNONS