Tveksam. "Jag vet inte riktigt vad vi gör här på Boplats i dag. Jag önskar att de bara kunde erbjuda en lägenhet, men det kan de ju inte. De har väl inte ens några egna", säger Arnaud van den Bossche (till höger). Kompisen Tom Uyttendaele försöker peppa honom
Tveksam. "Jag vet inte riktigt vad vi gör här på Boplats i dag. Jag önskar att de bara kunde erbjuda en lägenhet, men det kan de ju inte. De har väl inte ens några egna", säger Arnaud van den Bossche (till höger). Kompisen Tom Uyttendaele försöker peppa honom

Utbytesstudenter testar alla vägar för ett hem

ANNONS
|

- Det är jättefint här. Jag är glad att jag valde Göteborg. Men det är lite svårt att hitta någonstans att bo, säger Arnaud van den Bossche.

Han sitter på en bänk på Boplats kontor i Rosenlund och väntar på sin tur att få prata med någon.

- Jag vet inte riktigt vad de kan hjälpa till med, men jag testar allt, säger han.

Läs också:Akut brist på studentbostäder inför höstterminen

Arnaud kommer från Bryssel, pluggar en utbildning som kombinerar arkitektur och ingenjörskunskaper och valde i våras att söka ett masterprogram på Chalmers. Bland flera andra europeiska städer valde han Göteborg på grund av Chalmers goda rykte.

ANNONS

- I maj fick jag veta att jag hade kommit in. Först då kunde jag ställa mig i bostadskö, säger han.

Men drygt fyra månader räcker inte långt, berättar han.

- Jag hade kanske kunnat ställa mig i kö hos Boplats tidigare, men SGS kräver intyg på antagningsbesked. Hos dem är det jättesvårt för oss utbytesstudenter att få lägenhet, säger han.

I väntan på skolstart bor han på vandrarhem och söker lägenhet på Boplats, hos SGS, på Blocket och sajten housingeverywhere.com. Han söker allt som kommer upp, både rum och lägenheter, överallt i Göteborg.

- Hittills har jag inte fått något napp. Jag har alldeles för kort kötid, men hur skulle jag gjort för att ha längre? Blocket verkar bra, men alla annonser är på svenska så jag måste översätta allt med Google translate och oftast förstår jag ändå inget. Dessutom känns det som ett minus att svara på engelska, säger han.

Den internationella sajten Housingeverywhere förmedlar kontakt mellan privata hyresvärdar och studenter. Men den verkar inte ha fastnat hos göteborgarna.

- I Bryssel finns flera hundra lägenheter varje dag. I Göteborg finns väl tre, fyra, säger Arnaud.

Kompisen och landsmannen Tom Uyttendaele var i precis samma situation förra året. Nu är han inne på sitt tredje andrahandskontrakt på ett år.

ANNONS

- Jag skulle gissa att 75 procent av alla utbytesstudenter bor i andra hand. Jag har bott på Vasagatan, Fjällgatan och Vegagatan och alla mina rum har jag fått via kontakter. Det är i stort sett omöjligt att få något vanligt kontrakt, säger han.

Han vänder sig till Arnaud:

- Det blir nog lättare när du börjar skolan. Det finns alltid någon som känner någon som har en lägenhet. Annars får du bo hos mig ett tag.

- Om inget annat funkar får jag väl ta in på ett nytt vandrarhem, säger Arnaud.

Göteborgs universitet har 37 000 studenter, inklusive de som läser på distans.

Chalmers hade 2012 ungefär 10 000 studenter. Antalet utbytesstuderande var 624 stycken 2012.

De två huvudsakliga studentbostadsstiftelserna är SGS Studentbostäder och Chalmers Studentbostäder.

SGS Studentbostäder har cirka 7 400 bostäder, medan Chalmers Studentbostäder har ungefär 2 000 stycken.

Nyligen initierade Göteborgs förenade studentkårer projektet 4 000 plus, vars ambition är att bygga minst 4 000 bostäder fram till 2021.

I projektet ingår flera aktörer – bland annat kommunen, de två studentbostadsstiftelserna, Stadsbyggnadskontoret, Akademiska hus med flera.

SGS Studentbostäder hoppas att det investeringsstöd som regeringen har beslutat om och som ska träda i kraft i höst, ska göra det enklare att bygga studentbostäder med en lägre hyra.

ANNONS