Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Det är tredje gången på kort tid området drabbats av vattenavstängningen.

Utan vatten i Utby för tredje gången på en månad

Ett område i Utby har drabbats flera gånger av vattenavstängning på kort tid, detta på grund av en vattenläcka vid ett bostadsbygge. Vattenavstängningen har gjort att förskolor har fått stänga tidigare, och föräldrar har fått lämna sin jobb för att hämta hem sina barn.

Från tisdag förmiddag till onsdag morgon var flera adresser i Utby utan vatten, detta på grund av en akut vattenläcka i området. Läckan gjorde att man fick stänga av vattnet. Anledningen till vattenläckan ska vara ett bostadsbygge i området.

På förskolan Fjällstugan ombads föräldrarna hämta sina barn vid lunchtid på tisdagen detta på grund av att det inte fanns något vatten på förskolan. Enligt Göteborgs stad är det området Fjällbo Park som är drabbat.

Även förskolan Utbytingen drabbades av läckan och föräldrarna fick hämta hem sina barn tidigare på tisdagseftermiddagen, när vattnet nu kommit tillbaka på onsdag morgon ska de öppna igen – några timmar senare än vanligt. Dock avbokades barnens lunch då man räknade med att ha stängt under hela onsdagen.

Upprörd och förbannad

Malin Lundvall har barn på förskolan Utbytingen, och berättar att det är tredje gången på ungefär en månad detta hänt – vilket hon är mycket frustrerad och förbannad över.

– En gång skedde det på eftermiddagen då vi inte behövde stänga förskolan, men andra gången fick förskolan stängas och vi fick hämta barnen. Och igår var det dags igen. Det känns inte som att de prioriterar att lösa det.

Malin Lundvall är frustrerad över att vattnet försvunnit på hennes barns förskola, för tredje gången på kort tid. Bild: Privat

Hon fortsätter:

– Det som är oroväckande är att bygget precis har börjat, så man undrar hur många gånger till det kommer att ske, ska vi behöva hämta barnen varje vecka. Jag får ju vara hemma och missa jobbet, det är riktigt dåligt, säger Malin Lundvall.

Privat rörnät

Enligt Tommy Ekblad, enhetschef vid ledningsnätet för vatten på Kretslopp och vatten i kommunen är det ett privat rörnät som är drabbat, och han bekräftar att det ska inte vara första gången det hänt.

– De har orsakat en skada på det egna systemet under pågående arbete, så det är inget som vi har med att göra, mer än att vi stängt av vattnet på deras begäran. De har egna entreprenörer som ska åtgärda avbrottet, är tredje eller fjärde gången detta hänt på kort tid, säger Tommy Ekblad, enhetschef vid ledningsnätet för vatten på Kretslopp- och vatten i kommunen.

Hur ofta händer det att byggen skapar vattenläckor?

– Med den byggfrekvens vi har i Göteborg nu, så händer det tyvärr ofta. En anledning är det uppdrivna tempot i byggandet. För ett tag sedan var det en i Torslanda på Öckeröleden där man pålade vår ledning och orsakade skador, som bland annat drabbade trafiken och färjetrafiken.

Nybygge

Det var när Framtiden Byggutveckling som bygger på uppdrag för Familjebostäder, schaktade vid kommande bygge av bostäder i området som vattenläckan uppstod.

GP har sökt Familjebostäder som väljer att svara på mejl.

– En gammal koppling har läckt under en längre tid under mark. När man schaktade runt vattenledningen visade det sig att det fanns en vattenläcka. Då det var ett stort antal vattenläckor i staden tog det cirka fyra timmar, innan Kretslopp och vatten kunde stänga av vattnet för att möjliggöra lagning av ledningen. När vattnet släpptes på igår vid 18-tiden gick en annan vattenledningskoppling sönder. Detta på grund av befintliga ledningars dåliga skick, svarar Anna Björklund, Kommunikationsstrateg på Familjebostäder.

Enligt Anna Björklund började man genast söka nya delar för att kunna genomföra lagning, men dessvärre gick det inte att få tag på de delar som behövdes. Under kvällen började man schakta upp för att kunna laga ledningen så snart som möjligt. Vid klockan 07.00, hade man fått tag på lagningsdelar och reparationsarbetet kunde genomföras. Klockan 08.00 på onsdagsmorgonen var felet avhjälpt.

I samband med vattenavbrottet fanns ett tappställe för vatten iordningställt vid Fjällbo Park 1.

Det är tredje gången på cirka en månad detta har hänt i området, hur ser ni på det?

– Det är olyckliga omständigheter som har gjort att flera vattenavbrott har inträffat. Tyvärr är det en risk som kan inträffa när gamla ledningar blottläggs. Då hela området i Fjällbo Park får vatten från en och samma vattenservis, måste vattnet i hela området tyvärr stängas av när brott på vattenledningen uppstår.

Byggandet i området har precis startat, vad gör ni för att det inte ska hända fler gånger under byggandet?

– Framtiden Byggutveckling håller på att ta fram en beredskapsplan för att undvika framtida avbrott. Både oplanerade avbrott på grund av dåliga ledningar och planerade avbrott vid omläggning av ledningar i området för våra nya byggnader.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.