Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Så här ser Unibail-Rodamcos vision av arenaområdet ut. Bild: BAU
Så här ser Unibail-Rodamcos vision av arenaområdet ut. Bild: BAU

URW: "Det har trots allt funnits tre år att komma överens"

En pusselbit i frågan om arenorna har handlat om det stora centrum för handel och upplevelser som legat med i planerna. Den internationella fastighetsjätten URW har under lång tid arbetat för att få in en fot när staden ska byggas om.
– Det är tråkigt för göteborgarna att man efter tre år och 800 sidor utredning inte kan hitta en lösning, säger Johan Thomsson på URW.

LÄS MER: Planerna på att ersätta Scandinavium läggs på is

LÄS MER: Mats Grauers besviken efter beskedet kring arenafrågan

LÄS MER: Rivning av Ullevi kan öka områdets värde med 60 miljarder

Unibail-Rodamco-Westfield är ett av världens största fastighetsbolag och har under lång tid arbetat för att vara en del av Göteborgs planer på att utveckla arenaområdet. Bara för några dagar sedan hade Johan Thomsson från URW ett möte med bland andra Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande, och Hampus Magnusson (M), byggnadsnämndens ordförande (M). URW har arbetat med frågan sedan 2016, i hopp om att få vara en del av planerna.

Verksamheterna är förlorarna

Redan 2018 berättade GP om företagets intresse att etablera sig i Göteborg. Sedan tidigare driver URW bland annat Mall of Scandinavia i Solna.

LÄS MER: Fastighetsjätte vill bygga shoppingcenter på Scandinaviums tomt

Johan Thomsson menar att de stora förlorarna efter dagens besked är de som nyttjar fastigheter och lokaler i området, till exempel Valhallabadet och Scandinavium.

– Vi får väl helt enkelt avvakta den politiska processen och se vad som händer framöver. Det finns inte så mycket annat att göra. Men jag vill trycka på det att jag tycker det är lite konstigt att man hållit på i drygt tre år och det har funnits ganska gott om tid att lyfta frågor. Jag är lite förvånad faktiskt att man inte har kommit längre än så.

Lars-Åke Tollemark och Johan Thomsson på Unibail-Rodamco. Bild: Lars Clason
Lars-Åke Tollemark och Johan Thomsson på Unibail-Rodamco. Bild: Lars Clason

Dragkamp om området

URW har haft lokal konkurrens från initiativet Plats för Göteborg, som Balder, Stena Fastigheter, Platzer och nio andra mer eller mindre lokala företag inom samhällsbyggnadssektorn står bakom. Som det ser ut nu blev det alltså ingen av dem som vann dragkampen om stadsutvecklingen i evenemangsområdet. Hur URW går vidare med planerna att expandera till Göteborg är oklart, enligt Johan Thomsson.

– Det är inget jag kan kommentera just nu. Vi får avvakta vad politiken kommer överens om. Men det är tråkigt för göteborgarna. Det har trots allt funnits tre år att komma överens.

Du låter lite besviken.

– Det är din tolkning, jag kanske alltid låter så här. Men jag tror jag talar för ganska många när jag säger att många vill se en lösning och det är tråkigt att det låser sig politiskt av olika skäl. Men vi är alltjämt intresserade och hoppas man vill fortsätta och gå vidare med detta.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.