Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Urban Cribs svarar på kritiken: "Gick från välplanerat till kaos"

Urban Cribs ledning är medveten om klagomålen från de boende. Samtidigt vill man inte ta på sig fullt ansvar. – Vi är inga experter på stålkonstruktioner, vi är ju vanliga gubbar, säger Vd och projektledare Christian Klausson.

Torbjörn Browall, kommersiell projektledare, menar att lejonparten av Urban Cribs problem går att skylla på rederiet Hanjins konkurs i september. Containrarna, som stod redo att skeppas från Kina till Göteborg, fastnade då i olika hamnar runt om i världen och fördröjde projektet. På grund av förseningen fick man hoppa över den testperiod på 3-4 veckor som modulerna egentligen skulle ha undergått före inflyttning. En testperiod som hade kunnat visa hur stålcontainrarna reagerade på saker som fukt, kyla och uppvärmning.

– Hela kedjan bröts. Men studenterna stod i princip utanför och tältade, och vi tog då beslutet att de fick flytta in ändå. Vi visste ju att det skulle bli en del strul, säger Torbjörn Browall.

– Det gick från välplanerat till kaos, konstaterar Lars Olsson, teknisk projektledare

LÄS ÄVEN: Miljöförvaltningen reagerar: Stora brister hos studentlägenheter

Med facit i hand, tycker ni att det var rätt beslut att låta dem flytta in innan bostäderna testats?

– Det finns två sidor av det. Vi vet att några stycken har åsikter om detta, men det finns också många som är nöjda. Vi gjorde det i gott syfte, säger Christian Klausson.

– Vissa av problemen som uppstått är rimliga. Men vi flyttade in för tidigt, säger Torbjörn Browall.

Projektledarna menar att det mesta redan är åtgärdat på den digra lista med klagomål som GP samlat in från de boende. När det gäller varmvattenberedarna säger man sig vara skyhögt över alla krav. Kondensproblematiken ska bero på att hyresgästerna inte följt den manual de fått. Handdukstorkarna byttes ut under den första månaden. Alla klagomål har bemötts med lösningar som utvärderas kontinuerligt. Det som ännu inte åtgärdats kommer att tas om hand så fort som möjligt.

– Det finns inget snack, vi är en bra hyresvärd. Vi har lyckats göra studentbostäder som ingen annan lyckats med på väldigt, väldigt kort tid. Vi är stolta över den här produkten, säger Christian Klausson.

Enligt projektledarna beror några av problemen på att studenterna brutit hyreskontraktet och bor fler än en person i lägenheterna.

Att de bor fler än en, kan det bero på att hyrorna är väl höga för studenter?

– Det är skäliga hyror, kolla bara vad det kostar i Stockholm. Här ska alla lån dessutom betalas tillbaka på 15 år, inte på 50 som med vanliga hus. Vi måste få ett kassainflöde, säger Torbjörn Browall.

Det finns boende som menar att den dåliga luften orsakar huvudvärk, trötthet och en dålig studiemiljö?

– Jag tror att vi avböjer att kommentera det, säger Torbjörn Browall.

Christian Klausson skakar på huvudet och suckar.

– Det finns också de som säger att höjden på stolarna försämrar deras studieresultat, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.