Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Uppskattat julbord för Faktumförsäljarna

För andra året i rad bjöds Faktumförsäljarna i Västsverige, Värmland och Skåne in till julbord på Clarion Hotel Post i Göteborg. Efter middagen blev det julklappsutdelning till alla barn.
– Det är helt otroligt fint, sa Martin Moberg som sålt Faktum i sju år.

Det här är ett nytt koncept som måste jobbas in. Det konstaterade Sarah Britz, chefredaktör för gatutidningen Faktum, samtidigt som hon blickade ut över de hundratals gäster som kommit till hotellet under söndagen. I år anmälde sig 375 personer till julbordet, vilket är betydligt fler än förra året.

– Många människor här är inte vana att bli bjudna på någonting. Det behöver spridas att "det här är faktiskt ett ställe dit alla är välkomna, vem man än är". I år var det lättare för försäljarna att ta steget in i de fina rummen, sa hon.

Bjöd med sig hyresvärden

Faktumförsäljarna hade, liksom förra året, även möjligheten att bjuda med sig vänner och familj till tillställningen. Martin Moberg, som sålt Faktum i sju år, valde att ta med sig sin hyresvärd.

– Det är många som tagit med sig sina familjer hit och det betyder nog mycket för dem att kunna bjuda på detta. Jag är inneboende och har tagit med min hyresvärd. Vi har precis ätit sill och lax, laxen var något i hästväg. Det är helt otroligt fint detta, sa han.

Tage Bergström har sålt Faktum i Åmål i över tio års tid och kom till Göteborg i sällskap med en försäljarkollega.

– För mig är det uppskattat att bli bjuden på julbord. Men tyvärr är det många som bara tycker synd om hemlösa och bostadslösa just vid jul. Problemet finns ju lika mycket på sommaren, sa han.

Efter maten blev det julklappsutdelning till alla barn. Klapparna var insamlade gåvor från hotellets gäster.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.