Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jonas Törnberg, ordförande i Hovåsskolans föräldraförening, vill att fler föräldraföreningar runt om i Göteborg ska ansluta sig till protesterna.

Upproret sprider sig till fler stadsdelar

Föräldraföreningar över stadsdelsgränserna planerar en demonstration mot nedskärningar i skolan. Jonas Törnberg uppmanar föräldrar från fler stadsdelar att sluta upp. – Vi sitter i samma båt.

Sedan GP rapporterade att Lindåsskolans föräldraförening lagt upp en mall för att anmäla skolor till skolinspektionen, har ilskan mot besparingar inom förskola och grundskola spridits bland allt fler. Nu har ett hundratal anmälningar mot skolor runtom i staden gjorts. En av dem som såg artikeln och agerade var Jonas Törnberg, ordförande i Hovåsskolans föräldraförening.

– När rektorerna går ut, då är det illa. Det är ovanligt att de protesterar, och vi står givetvis bakom dem, säger han.

Det som drog igång rektorers och föräldrars protester var ursprungligen de besparingsförslag på en procent som hotade skolorna i stadsdelen Askim-Frölunda-Högsbo. Nu har förslaget om sparbetinget där dragits tillbaka, och stadsdelsnämndens ordförande Camilla Widman (S) ställer sig lite frågande till att protesterna fortgår.

– Vi har inte gjort några neddragningar och vi kommer inte göra några heller. Dessutom har vi en ny budget med mer pengar till skolan, så det finns goda förutsättningar för att det ska bli bättre, säger hon.

Men ilskan bland föräldrarna fortgår. Nu har ett samarbete startats mellan föräldraföreningar från olika stadsdelar, framför allt mellan Majorna-Linné och Askim-Frölunda-Högsbo.

– Det kan berika. Föräldrarna i Majorna-Linné har en vana av att demonstrera, nu sluter även vi i Hovås upp. Vi sitter alla i samma båt, mot besparingarna i skolan, säger Jonas Törnberg.

Hur kan ni hjälpa varandra?

– Nätverkande! Stötta varandra. Driva frågor gemensamt, mot politiker och skolledning. Detta kommer att sprida sig, det är jag helt övertygad om. Tyvärr har vi tidigare inte haft så bra dialog med andra stadsdelar, jag har inget nummer till föräldraföreningarna i Bergsjön, Angered och på Hisingen. Men de sitter ju i samma båt.

Anna Sanderoth Vilkas, sekreterare i föreningen Lindås föräldrar, berättar att mallen har fått stor spridning via sociala medier och att fler och fler föräldrar hör av sig till henne.

– Nu räcker det. Vi måste kunna erbjuda våra barn en skolgång som följer skollagen. Detta är ju inte en enskild skolas eller enskild stadsdels problem, utan ett generellt problem.

Nu kommer föräldraföreningarna tillsammans organisera en demonstation vid Kronhusbodarna inför kommunfullmäktiges möte den 11 juni. Kontakt med en föräldraförening Torslanda har också initierats.

– Tillsammans är vi starka, säger Ann Nolin, samordnare i föräldranätverket i Majorna-Linné.

I Majorna-Linné finns ett besparingsförslag som framför allt berör förskolan och som ska upp på politikernas bord i slutet på maj.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.