Upprört men inte upplopp när Rasmus Paludan kom till Frölunda

Rasmus Paludan klev in vid Frölunda torg, plockade fram en koran och brände den.
Koranflagorna blåste iväg över upprörda åhörare, men med en stor polisiär närvaro urartade aldrig torsdagsmorgonens sammankomst – även om den rörde upp känslor.

Den första av flera koraner brinner nedanför Frölunda kulturhus. Den högerextrema politikern Rasmus Paludan gör som han brukar, och berättar hur illa han tycker om islam, men hörs knappt i megafonen. Åhörarna överröstar honom. Vissa skanderar ”allahu akbar”. Kort därefter skriker en grupp ”Inga rasister på våra gator”.

En man som stått framme vid kravallstaketet går därifrån och kastar aggressivt en mugg med kaffe i marken. Det skvätter på en av de många fotografer som samlats på Frölunda torg.

– Hur kan de tillåta detta? frågar en äldre man en kvinnlig polis.

– Det undrar vi med, svarar polisen, och berättar att hon själv arbetade vid påskens upplopp i Malmö.

Inte fått tillstånd sedan påskupploppen

Efter händelserna under påsken, då många poliser skadades och fordon brändes upp i städer där Rasmus Paludan sökt tillstånd för sammankomster, har Polismyndigheten varit restriktiv med att bevilja ansökningarna.

Men efter att en dom i förvaltningsrätten slagit fast att polisen gjort fel som häromveckan nekat Paludan tillstånd i Borås, står han på torsdagsmorgonen i Frölunda. På samma plats som i slutet av februari, men i ett än mer spänt läge.

Jämfört med upploppen i andra städer under påsken urartar det dock inte den här torsdagsmorgonen.

Kvinnor, män och barn på platsen

Gamla och unga, kvinnor och män, står och skriker och buar åt Rasmus Paludan som svarar med att le och vinka. Han plockar upp koran efter koran och tänder på. Sidorna smulas i bitar och blåser med vinden ut över de upprörda åhörarna. Några män rycker intensivt i kravallstaketet men inga stenar kastas.

– Hoppas han brinner också, muttrar en kvinna i medelåldern.

Rasmus Paludan vid Frölunda torg där han bränner koraner framför motdemonstranter i maj 2022.
Åhörarna kom aldrig riktigt nära Rasmus Paludan, utan polisen hade avskärmat platsen med kravallstaket. Placeringen vid Frölunda torg var utvald för att fungera sett till ordning och säkerhet berättade kommenderingschefen Anders Börjesson för GP. Bild: Thomas Johansson

Nyfikna stannade till

En kille i yngre tonåren följer allt på avstånd, med en mapp under armen.

– Ska inte du vara i skolan? frågar en polis.

– Jo men jag väntar på bussen, svarar killen som är som många åhörare – mestadels nyfiken på vad som händer.

Axel Josefson (M): ”Förkastligt”

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) står också en bit bakom de mest upprörda åhörarna, och berättar att han är där för att visa ”avskyn mot den här typen av aktiviteter”.

– Vi har demokratiska rättigheter här i Sverige, och de ska vi naturligtvis värna. Men vi måste också själva ta ett ansvar för hur vi uttrycker oss och för en politisk debatt. Jag tycker inte det här är ett acceptabelt sätt, säger Axel Josefson.

Det brinner en koran bakom dig, vad tänker du om det?

– Jag tycker det är förkastligt, oaktat om det är en koran eller en bibel. Det är många människor som sätter stort värde på de heliga skrifterna och vi ska inte skapa den här typen av splittring.

Jonas Attenius, Socialdemokraterna och Axel Josefson, Moderaterna, politiker i Göteborgs stad
De tunga kommunpolitikerna Jonas Attenius (S) och Axel Josefson (M) följde sammankomsten och pratade med allmänheten på Frölunda torg. Bild: Thomas Johansson

Jonas Attenius (S): ”Provokativ handling”

Oppositionsrådet i kommunen, Jonas Attenius (S), står vid hans sida och instämmer.

– Det här är en provokativ handling från hans sida. Samtidigt har man rätt att göra det i Sverige, och ytterst får man stå upp för det.

Personer avvisades innan Paludan åkte vidare

Totalt rör sig omkring 500 personer på platsen, uppskattar GP:s reporter, och polisinsatsen är omfattande. Enstaka personer avvisas. Någon för att ha ”uppfört sig olämpligt”, någon annan för att ha hoppat innanför kravallstaketet som Rasmus Paludan i sin tur håller sig ett trettiotal meter ifrån.

Klockan blir 11.00 och Rasmus Paludan vinkar hejdå till åhörarna och packar in sina tillhörigheter i bilen. Polisen eskorterar honom ut med bussar och vaktande polishundar. Den högerextreme politikerns bil sladdar iväg – mot Borås och dagens andra sammankomst.

LÄS OCKSÅ: Polisens taktik i Borås: Paludan får stå på halvö

LÄS MER: Emanuel Karlsten: Om Paludan sjöng Mr Cool skulle ni reagera starkare

LÄS OCKSÅ: Hemliga rapporter avslöjar – polisen varnades för våldet

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.