Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Uppmaningen: Sätt en regnbågsflagga i din monter på Bokmässan

Debatterna kring huruvida det är rätt eller fel att delta i Bokmässan med tanke på närvaron av högerextrema organisationer har fått gruppen Fem flator att agera. Nu uppmanar de utställare att visa att de står för mångfald – genom att hänga upp regnbågsflaggan.

"Vi har ett förslag. Tänk dig att komma in på Bokmässan och mötas av ett hav av regnbågsflaggor. Vore inte det ett statement om något?" Så skriver organisationen Fem flator i sitt upprop till utställare på mässan. 

– Under månaderna som gått har vi tänkt på att det är synd att alla som egentligen står för samma sak har börjat debattera mot varandra. Vi tycker att det vore fantastiskt om alla istället kunde gå ihop och visa hur många vi är som står för mångfald och allas lika värde, säger Lotta, som är en del av organisationen Fem flator. Organisationen är oberoende och främjar spridning av lesbisk kultur. 

Enligt Lotta grundar sig uppropet i den debatt som pågår kring om det är rätt eller fel att delta på mässan. Genom uppmaningen att visa regnbågsflaggan i montrarna, menar de att utställare kan visa var de står. 

Varför just regnbågsflaggan?

– Vi är medvetna om att regnbågsflaggan egentligen bara står för en mindre del av alla sätt som människor kan vara olika på, men det finns inte någon mångfaldsflagga med ett bredare budskap. Tanken med ett prisma är dock att alla färger finns med och är en del av helheten och om man tänker lite bredare kan det appliceras på alla möjliga situationer.  

Lotta menar också att de hoppas på att alla som är HBTQAI+ kan tänka sig att låna ut flaggan till en lite bredare användning under Bokmässan. Även fast förslaget nyss gått ut har de redan fått en mängd uppskattande kommentarer. 

– Förhoppningsvis hinner budskapet nå ut. Det vore fantastiskt om besökarna på Bokmässan kunde kliva in i ett hav av regnbågsflaggor och känna hur mycket kärlek och medmänsklighet det faktiskt finns ibland oss!

 

 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.