Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Uppmanades att ljuga av Migrationsverket

Ali Reza Shariati är en av de ensamkommande unga som ska utvisas till Afghanistan. I samtal med sin handläggare på Migrationsverket uppmanas han att ljuga för afghanska ambassaden. – Om du inte gör det då måste jag överlämna dig till polisen i stället, säger handläggaren.

GP och SVT Väst kan i dag berätta om Ali Reza Shariati, som kom till Sverige för två år sedan och numera bor i Göteborg, som uppmanades att ljuga av en handläggare på Migrationsverket. I en inspelning som GP tagit del av hörs hur han pressas att ljuga för ambassaden

Han har fått sin ålder uppskriven av Migrationsverket som har beslutat utvisa honom till Afghanistan, ett land hans familj flydde från när han var bebis. Han säger att han inte känner en enda person i Afghanistan, och att hans mamma och syskon finns i Iran.

I våras anmälde han med hjälp av sitt juridiska ombud verkställighetshinder mot utvisningsbeslutet. Det betyder att beslutet om utvisning inte kan verkställas förrän Migrationsverket fattat beslut i frågan om verkställighetshindret.

– Däremot skulle polisen kunna omhänderta honom och placera honom på förvar. Och planeringen av utvisningen kan fortgå trots verkställighetshindret. Det är vad som hänt i Ali Rezas fall, säger Nanna Töcksberg Zelano, volontärjurist när det gäller ansökan om verkställighetshinder och också en av de privatpersoner som stöttar Ali Reza.

Uppmanades åka till ambassaden

För ett par veckor sedan kallades Ali Reza därför till Migrationsverket, där han uppmanades åka till afghanska ambassaden i Stockholm och begära en resehandling. Med sig fick han ett brev som Migrationsverket skrivit i hans namn och som han förväntades skriva under. Där stod att han hade accepterat Migrationsverkets beslut och att han försäkrade att han återvände frivilligt.

Heidi Marquardt, en annan av de privatpersoner som stöttar Ali Reza och som var med vid mötet berättar:

– Kvinnan som tog emot brevet frågade honom: Vill du verkligen åka till Afghanistan? Nej, svarade Ali Reza, det är Migrationsverket som bestämt det.
Därför fick Ali Reza ingen resehandling.

Blev tillsagd att ljuga

Häromdagen ringde han sin handläggare på Migrationsverket för att fråga vad som skulle hända nu. Samtalet spelades in på ett band som GP lyssnat på. Ali Reza börjar med att fråga om handläggaren pratat med volontärjuristen/stödpersonen och handläggaren svarar ja. Ali Reza frågar vad han ska göra nu.

Handläggaren: Vi sa väl att du får åka upp till ambassaden igen om du vill göra ett nytt försök och då kan du åka nästa vecka.
Ali Reza: Vad ska jag säga till dem igen?

H: Ja, såhär är det att du måste säga du vill återvända och att du vill ha en resehandling.  Du har fått det här brevet ...
A: Du menar att jag måste ljuga för dem då eller?

H: Ja, i princip. För att så här är det: om du vill samarbeta med Migrationsverket då måste du säga till dem att du vill följa svensk lag, du vill återvända frivilligt. Du får förklara för dem att du fått det här beslutet och du vill inte bryta mot reglerna. Jag kan förstå att det är svårt när du får en sådan direkt fråga, men du får väl helt enkelt säga det att du vill följa de regler som finns och om du måste, ja, då vill du åka tillbaka. 
A: Okej. Men du vet att jag verkligen inte vill åka tillbaka till Afghanistan?

H: Jag vet det, jag vet det. Men vi måste göra på det här sättet för att om du inte gör det då måste jag överlämna dig till polisen i stället och det är så onödigt. Det är bättre att du är smart och gör på det sättet och sedan får vi beslut i ditt ärende och då vet vi hur det blir. Men jag vet ju så klart att du inte vill åka tillbaka. 
A: Okej.
H: Men eftersom det är med ett annat lands myndighet så behöver man ibland vara lite grand smart.

"Det känns jättekonstigt"

GP har lyssnat på inspelningen tillsammans med Ali Reza Shariati. Efteråt säger han:
– Det känns jättekonstigt. Migrationsverket har hela tiden sagt att jag måste tala sanning om min bakgrund, om min ålder, om allt. Men nu ber de mig att jag ska ljuga.

Heidi Marquardt är mycket kritisk till handläggarens uppmaningar till Ali Reza.
– Dels för att han hotas med polis om han inte ljuger, dels för att man använder formuleringar om att det är smart att ljuga, säger hon.

Handläggaren förnekar

När GP kontaktar Ali Reza Shariatis handläggare på Migrationsverket frågar vi först om det är vanligt att de som ska utvisas inte får sin resehandling på ambassaden om de säger att de inte vill till Afghanistan.
– Jag får nog hänvisa till presstjänsten, jag kan inte uttala mig om enskilda ärenden. De har lite mer översikt.

Men oavsett det enskilda ärendet har du kanske fler killar som varit med om samma sak?
– Jag kan inte ge något sådant svar. Du får gå via de officiella kanalerna.

Killen som vi pratat med har vid ett telefonsamtal med dig blivit uppmanad att ljuga för ambassaden.
– Jag skulle aldrig uppmana till en sådan sak, riktigt så går det inte till. Men som sagt, jag kan inte uttala mig och kan inte hjälpa dig mer, säger handläggaren.

GP har varit i kontakt med Lena Johansson, tillförordnad chef på Migrationsverket väst. Hon vill inte kommentera eftersom hon inte känner till ärendet.

"Olyckligt om det skulle uppfattats så"

Även Migrationsverket centralt har fått möjlighet att kommentera det Ali Reza Shariati varit med om. Vi får inte prata med någon ansvarig men Linn Nilsson på presstjänsten svarar i ett mail:

"Givetvis ska Migrationsverket inte uppmana människor att ljuga. Det är inte ett beteende som verket skulle ställa sig bakom och det är olyckligt om det skulle uppfattats så. Har man fått avslag på sin ansökan är det samtidigt vår skyldighet att informera personen om hur den fortsatta processen ser ut samt vad det innebär om man inte medverkar till att självmant återvända till sitt hemland".

Hon fortsätter:

"Om man saknar resehandlingar förklarar vi att ett besök på ambassaden krävs för att få sådan utfärdad. Vill den sökande återvända självmant får den sökande med sig ett intyg som man kan lämna till ambassaden för att kunna få resehandling utfärdad. Enligt vår erfarenhet brukar det inte vara några problem att få handlingar om den sökande kommer till ambassaden och uppger att avsikten är att återvända självmant", skriver Linn Nilsson på Migrationsverkets presstjänst.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.