Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bilder: GP och polisen

Upplopp i Hammarkullen: Polis träffades av sten

Sent på lördagskvällen utsattes en polispatrull för stenkastning på Hammarkulletorget. 20 till 30 maskerade ungdomar kastade stenar som de hämtade från en närliggande byggarbetsplats och anlade bränder med molotovcocktails. – Det här är inte social oro, det är ren och skär brottslighet, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesman.

Polispatrullen fick kalla på förstärkning när stenregnet startade och även räddningstjänsten tillkallades då det hade börjat brinna i en soptunna. Polisen valde att även sätta in en helikopter.

– Det är ett väldigt bra verktyg i detta läge eftersom man kan följa de misstänkta med värmekameror, då vet de också att de är iakttagna, säger Stefan Gustafsson. 

Enligt honom har inte någon särskild händelse orsakat upploppet. 

– Det är själva polisnärvaron i sig som de har problem med och tog chansen när de såg en ensam polispatrull i underläge. Det är planerat såtillvida att de var maskerade och verkar ha väntat på att starta något, säger Stefan Gustafsson. 

"Skickar inte ut poliser i ett stenregn"

Flera vittnen ringde till polisen för att berätta att de hörde smällar i området men polisen kunde inte fastställa vad orsaken till smällarna var. En bil vid Bredfjällsgatan uppges ha satts i brand.

En polisman uppges ha träffats i bröstet av en sten men ska inte vara allvarligt skadad. Dessutom krossades två rutor till ett kafé. 

Enligt Stefan Gustafsson jobbade polisen i första hand med att skydda den egna personalen.

– Vi skickar ju inte ut poliser i ett stenregn i detta läge. Vårt jobb är att upprätthålla ordning med minimal risk för att någon skadas, säger han. 

"Behövs föräldraansvar"

Vid midnatt lyckades polisen få kontroll över situationen. Ungdomsgänget splittrades och räddningstjänsten kunde släcka bilbranden.  

Polisen rubricerar händelsen som våldsamt upplopp. Man upprättade även en anmälan om grovt våld mot tjänsteman, försök till våld mot tjänsteman, skadegörelse och skadegörelse genom brand.

– Vi vet att det finns kriminella grupperingar som inte vill ha poliser där. Och vi vet att de har använt ungdomarna för att få bort polisen, så det finns med i bilden. Här behövs det föräldraansvar. Någon måste hålla koll på de här ungdomarna. 

Ingen person har gripits. 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.