Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

"Uppgifterna är inte trovärdiga"

Ryktet om Dawit Isaaks död är betydligt överdrivet. Det tror åtminstone Leif Öbrink, ordförande i stödkommittén Free Dawit Isaak.

Han har inga nya uppgifter, det tar några dagar att få fram ett besked. Men Leif Öbrink är övertygad om att Dawit Isaak lever.

- Som det ser ut nu är uppgifterna inte trovärdiga, säger han. Det är inte vad vi tror på. Allt är rykten och jag ifrågasätter att det är sant. Han var fri 2005, det är allt vi vet.

Det var på torsdagen som obekräftade medieuppgifter kom om att den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak kan ha dött i fängelse. Uppgifterna kom i radiokanalen Radio 1 via exileritreaner i Sverige, vars källor uppges ha haft rätt i liknande fall tidigare.

Dawit Isaak har tidigare flyttats mellan fängelser, läkarkliniker och sjukhus av och till. Och det har hela tiden förekommit rykten kring Isaaks öde.

- För ett tag sedan stod det på en Facebook-sida att han var död. Det visade sig vara skrivet av en regeringstrogen anhängare.

Leif Öbrink försöker nu med alla medel få fram uppgifter som kan skingra dimmorna.

- Det är skitjobbigt, säger han, och jag lider med familjen som fick höra detta på hans födelsedag. Alla andra dagar men inte den.

Även på utrikesdepartementet utgår man från att Dawit Isaak är i livet.

- Vi har undersökt inom vår organisation men inte fått någon bekräftelse på om han är flyttad eller avliden, säger Linn Duvhammar på UD:s presstjänst.

- Det är svårt att få kontakt med Dawit Isaak, senast vi träffade honom var när han släpptes för några år sedan. Därefter har vi inte haft någon kontakt alls.

- Vi kan inte redogöra för exakt vad vi gör, men vi förstår att alla vill ha information. Hittills har vi inte fått reda på något som bekräftar de nya uppgifterna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.