Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Säpo är fåordiga tisdagens gryningsräd.  Bild: Maja Suslin/TT
Säpo är fåordiga tisdagens gryningsräd. Bild: Maja Suslin/TT

Uppgifter: Säpo i hemlig gryningsräd i Göteborg

Nationella insatsstyrkan har genomfört en gryningsräd mot en lägenhet i Göteborg, rapporterar Aftonbladet.
Insatsen ska ha skett på uppdrag av Säpo och en man misstänkt för terrorbrott i ett annat europeiskt land ska enligt tidningen ha tagits in för förhör.

Enligt uppgifter till Aftonbladet genomförde Säpo och nationella insatsstyrkan en gryningsräd i Göteborg tidigt på tisdagsmorgonen. Tidningen uppger att en man i 40-årsåldern togs med för förhör, misstänkt för terrorbrott i ett annat europeiskt land.

– Vi genomförde en insats i västra Sverige under tisdagsmorgonen. Jag har ingen exakt tidpunkt men den skedde relativt tidigt, säger Säpos presskommunikatör Karin Lutz till GP.

I övrigt är presskommunikatören fåordig om insatsen. Hon vill inte gå in på vilken adress tillslaget skedde på och inte heller kommentera om någon person gripits.

– Jag kan inte säga så mycket mer om insatsen än att det handlar om en rättshjälpsbegäran från ett annat land. Det är det som ligger till grund för ingripandet, säger Karin Lutz.

Hämtats till förhör

Säkerhetspolisen har fyra ansvarsområden: säkerhetsskydd, kontraspionage, personlig säkerhet och kontraterrorism. Presskommunikatören Karin Lutz bekräftar att tisdagen insats gäller ett av ansvarsområdena, men vill inte avslöja vilket.

Robin Simonsson, kommunikatör på Åklagarmyndigheten, är också han sparsam med detaljer kring gryningsräden. För GP berättar han att tillslaget gjordes på uppdrag av en myndighet i utlandet.

– Det är inget svenskt ärende men någon form av inhämtning har skett. Den formella statusen på inhämtningen vet jag inte.

Enligt Aftonbladet är den frihetsberövade personen inte formellt gripen utan ska först förhöras.

– Jag kan inte kommentera vad det handlar om alls, men jag kan bekräfta uppgifterna om att det är en person som har hämtats till förhör. Jag vill inte lämna några mer kommentarer utan det här är mitt besked, säger Hans Ihram, vice chefsåklagare på Riksenheten för säkerhetsmål, till tidningen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.