Uppgifter: Mördade mannen känd gängmedlem

Mannen som mördades på Frölunda Torg på fredagskvällen är enligt uppgifter till GP en framträdande gängmedlem i Göteborg.

På fredagskvällen sköts en man till döds i en bil med flera skott på en parkeringsplats på Frölunda Torg. Enligt polisen är mannen inte till hundra procent identifierad. Men flera oberoende källor uppger att polisen utgår från att det handlar om en gängkriminell man i 35-årsåldern.

I början av 2000-talet figurerade han bland annat  i en uppmärksammad mordrättegång med kopplingar till det kriminella nätverket Original gangsters.

Enligt uppgifter till GP ska mannen ha haft starka kopplingar till flera personer inom den så kallade Vårvädersligan i Södra Biskopsgården, som sedan flera år ligger i en blodig konflikt med ett kriminellt gäng i Norra Biskopsgården. 

Nyligen dömdes flera män från den norra falangen i Biskopsgården för de brutala morden på Vår krog & bar, på Vårväderstorget i mars 2015, då en av ledarna för Vårvädersligan sköts till döds.

Den i fredags mördade mannen ska, enligt uppgifter till GP, också ha varit en frontfigur  i en konflikt mellan två kriminella nätverk i Västra Göteborg. 

Enligt uppgifter ska beväpnade personer ha patrullerat området kring Frölunda torg den senaste tiden. Vaktposterna ska ha stått posterade i bostadsområdet för att bevaka sitt område. 

Utreder motivet

Mannens kopplingar till flera olika kriminella gäng i Göteborg försvårar polisens arbete med att reda ut vilket ett tänkbart motiv skulle kunna vara till fredagens dödsskjutning. Den dödade mannen har utsatts för beskjutning i samband med tidigare uppgörelser i Biskopsgården. För Aftonbladet uppger polisen att man i nuläget inte misstänker att mordet har någon koppling till mordet på åttaårige Yuusuf Warsame i augusti. 

– Nej, vi ser inte någon koppling till granatattacken. Där finns inget samband som vi kan se, säger polisens presstalesman Hans Lippens till Aftonbladet.

För  att få klarhet i omständigheterna runt fredagens mord samlar polisen just nu in uppgifter. Under dagen kommer polisen att arbeta med att säkerställa mannens identitet. 

– Utredningen är i ett initialt skede, vi håller just nu på med ett insamlingsarbete och det arbetet är högst aktivt. Vi hoppas också få in en del tips under dagen, som kan hjälpa oss att gå vidare i utredningen, säger Tommy Nyman.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.