Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Uppgörelsen om Sveriges dyraste bad spricker

GP kan avslöja att förslaget om att bygga Sveriges dyraste bad vid Gullbergsvass, för 1,8 miljarder kronor, slängs i papperskorgen.
Uppgörelsen mellan alliansstyret och V, MP och Fi har spruckit.
– Jag är inte beredd att forcera fram ett bad i Gullbergsvass, säger Elisabet Lann (KD).

Sedan i fjol har det funnits en uppgörelse mellan alliansen och de rödgrönrosa (V, MP och Fi) om att bygga ett nytt centralbad i Göteborg.

Under våren blev utredningen klar, som jobbat efter huvudalternativet att bygga vid Gullbergsvass men även sett över placering vid Heden och Ringön som andrahandsalternativ.

Det planerade centralbadet har en preliminär slutnota på omkring 1,8 miljarder kronor, vilket skulle kunna innebära att det blir Sveriges dyraste badhus någonsin. Men utredningarna har även visat att prislappen hade blivit samma oavsett placering.

Under fredagen sprack uppgörelsen mellan partierna.

– Vi hade en uppgörelse, som de har valt att att bryta och det är beklagligt, säger Karin Pleijel, kommunalråd (MP).

Karin Pleijel (MP) i kommunfullmäktige. Bild: Sanna Tedeborg
Karin Pleijel (MP) i kommunfullmäktige. Bild: Sanna Tedeborg

LÄS MER: Ny vändning i badfrågan – delar av Valhallabadet kan behållas

För MP är bevarande av Valhallabadet en hjärtefråga. Särskilt 25-metersbassängen, med dess klassiska mosaiker och hopptorn. Enligt Pleijel har alliansen inte visat något intresse för att bevara den delen av Valhallabadet.

– Vi har haft en överenskommelse som säger att vi ska utreda Valhallabadets bevarande, då kan de inte säga att man ska riva det. Det är faktiskt inte rimligt, säger Karin Pleijel.

Men enligt MP var kravet var inte ultimativt. Partiet kunde även tänka sig att släppa frågan om bevarande tills vidare – om det nya centralbadet byggdes utifrån högt uppsatta miljökrav.

Förslaget saknar majoritet

Dagens besked innebär att förslaget att bygga ett nytt centralbad vid Gullbergsvass nu saknar majoritet.

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) skyller på att MP ställde krav som alliansen inte var beredda att gå med på – och som aldrig var en del av uppgörelsen.

– MP ställer som villkor att vi ska bevara delar av Valhallabadet. Det är vi inte beredda att göra och då kommer vi inte längre fram i frågan, säger han.

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) på rådhuset i Göteborg. Bild: Mia Höglund
Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) på rådhuset i Göteborg. Bild: Mia Höglund

Elisabet Lann (KD), kommunalråd med ansvar för idrottsfrågor, menar att hon hade kunnat tänka sig bevarande i någon mindre form men att man inte vill låsa in sig i saker som kan stå staden dyrt i framtiden.

– Sedan vet jag att Valhallabadet som byggnad ligger många varmt om hjärtat, det är inte någon som helt likgiltigt vill jämna den med marken. Det finns en öppenhet kring vad som skulle gå att bevara i framtiden, antingen i en ny simhall eller om det går att flytta över något, exempelvis en mosaikvägg, säger hon.

Ska man tolka dagens besked som att förslaget om Gullbergsvass nu skrotas helt?

– Jag vågar nog inte säga säkert, eftersom det inte finns något jättetydligt alternativ heller. Men det finns skäl att titta på andra alternativ. Min och mitt partis hållning är att vi behöver ett bad, vi har inget ultimatum gällande placering, säger hon.

Elisabet Lann, kommunalråd för KD i Göteborg. Bild: Jonas Lindstedt
Elisabet Lann, kommunalråd för KD i Göteborg. Bild: Jonas Lindstedt

LÄS MER: Beskedet: Nya Valhallabadet lika dyrt – oavsett plats

Öppnar för evenemangsområdet

Lann framhåller att hon är öppen för placering vid Heden, men även norr om Valhallagatan.

– Det har ett värde att det finns en stor uppslutning och stöd för en överenskommelse som ska stå övertid. Jag är inte beredd att forcera fram ett bad i Gullbergsvass, eftersom det skulle möta stort motstånd senare.

Socialdemokraterna, Demokraterna och Sverigedemokraterna tycker sedan en tid tillbaka att placeringen i evenemangsområdet, platsen där stadens nya arenor samt en stor mängd bostäder ska byggas, ska utredas.

Det är ett förslag som Axel Josefson (M) nu är beredd att släppa igenom.

– Det första vi gör nu är att vi släpper igenom återremissen från S och D. Sedan när den utredningen kommer tillbaka får vi hålla nya samtal om hur vi förverkligar ett nytt centralbad, säger han.

LÄS MER: Parkeringen mellan Ullevi och Valhalla som göteborgarna glömt bort

Martin Wannholt, kommunalråd (D), välkomnar beskedet att Gullbergsvass-uppgörelsen har spruckit.

– Det är oerhört glädjande att detta politiska svartbygge och oerhört täta samarbete mellan alliansen och V, MP och Fi har spruckit i en viktig fråga för Göteborgs utveckling. Nu blir det inget dyrt bad. Gullbergsvass-haveriet har avslutats, säger han och fortsätter:

– Det har försenats i ett helt och år och slösats pengar på utredningar som inte blir av. Nu öppnar detta för att vi landar i något brett som är bra för Göteborg.

LÄS MER: Scandinavium fyller 50 – se de klassiska bilderna

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.