Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Universitetets bästa floskler har utsetts

Tävlingen om bästa floskel på Göteborgs universitet är avgjord.

Det är redaktionen på universitetets tidning GU-Journalen som har bett sina läsare skicka in bidrag till en floskeltävling. Vilken är egentligen bäst?

Bidragen som kom in analyserades av Karin Helgesson och Einar Korpus, lektorer vid institutionen för svenska språket, och de utsåg så småningom en vinnare: "Vi strävar alltid efter att se helheten och satsar på kvalitativ strategiformulering för att kunna effektivisera verksamheten".

Så här förklarar Karin Helgesson vinsten för GU-Journalen:

– Genom konstruktionen "vi" plus ett verb ger meningen intryck av handlingskraft, samtidigt som själva verbet "strävar" är praktiskt eftersom det inte utlovar något resultat utan snarare är ett uttryck för vilja och önskan.

– "Kvalitativ strategiformulering" är också intressant för det kan vara lite vad som helst och det är alltså själva formuleringen av en strategi, inte genomförandet av den, som ska göra det möjligt att effektivisera verksamheten.

Einar Korpus håller med, och tycker även att "implementering" är en floskel värd att lyftas fram.

– Det är ett ord språket klarar sig bättre utan, säger han till GU-Journalen och hänvisar i stället till ord som införa, realisera och förverkliga.

En annan floskel som Einar Korpus tar upp är "genomlysning av verksamheten".

– Det är möjligt att den som säger så trots allt har någon ambition men för mottagaren har uttrycket knappast någon innebörd.

Fakta: Bästa floskel på Göteborgs universitet

Vinnare:

Vi strävar alltid efter att se helheten och satsar på kvalitativ strategiformulering för att kunna effektivisera verksamheten.

Bubblare:

Genomlysning av verksamheten.

Implementering.

Vi måste våga välja för att kunna satsa.

Vi måste säkra budskapsplattformen.

Omställning (när det betyder besparing och eventuella uppsägningar).

Källa: GU-Journalen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.