Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/4

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Universitetet stänger av Göteborgspolitiker för plagiat

Kommunfullmäktigeledamot Alma Handzar (S) har enligt Göteborgs universitet fuskat i kursen "Demokrati i teori och praktik", skriver GT. Därför stängs hon nu av från alla studier vid universitetet.

Alma Handzar, 24 år, axlar flera tunga roller för Socialdemokraterna i Göteborg. Hon är bland annat ledamot av kommunfullmäktige, kommunens högsta direktvalda organ, och sitter i Angereds stadsdelsnämnd. Under våren har hon studerat på kursen "Demokrati i teori och praktik" vid Göteborgs universitet. Men, skriver GT, hon kommer inte få fortsätta sina studier då hon enligt universitetet har plagierat en text. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag har varit slarvig, säger Alma Handzar till GT. 

Universitetets disciplinnämnden uppger att kommunpolitikern har försökt vilseleda "genom att presentera annan text såsom sin egen".  

Alma Handzar säger till GT att hon, efter 24 timmars tentaskrivande och mitt i natten, råkat lämna in ett arbetsdokument istället för den slutgiltiga versionen av tentan. I dokumentet hon lämnade in ska enligt henne därför ha funnits textstycken som är författade av andra än hon själv. 

– I och med att det skickades in blir det plagiat. Självklart förstår jag att Disciplinnämnden reagerar och det ska de ju göra. Men det var verkligen inte min avsikt och jag har aldrig varit med om det tidigare, säger hon till GT. 

Alma Handzar beskriver att hon är chockad av sitt misstag. På frågan hur det påverkar förtroendet för henne som politiker svarar hon: 

– Det är så klart jättetråkigt att jag varit slarvig och inte sett att jag skickat in fel dokument, men det får ju andra avgöra. Det kan inte jag svara på. Hoppas bara att det finns förståelse för att det ibland kan bli fel.
 

57 procent är plagierat

Enligt Jacob Sohlberg, kursansvarig lärare för Demokrati i teori och praktik, fastnade Alma Handzars hemtenta i datasystemet Urkund – ett program som scannar inlämnade dokument mot tidigare studenters texter. 

– Det var en tenta med tre frågor. Svaret på en av frågorna överstämde mycket med en tidigare students svar. Det var så pass mycket som överensstämde att det ringde en väckarklocka. Vi ansåg att det var misstänkt, säger Jacob Sohlberg. 

Statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet beslutade att anmäla det till disciplinnämnden. I disciplinnämndens protokoll över Alma Handzars ärende står det att likheterna med den andra studentens text "förekommer på åtta ställen och att relevansen uppgår till 57 %". Hon stängs av i sex veckor, fram till den 9:e oktober. Under avstängningstiden får hon inte delta i undervisning eller annat arbete vid Göteborgs universitet. Hon får inte heller vistas i universitets undervisningslokaler. Disciplinnämndens beslut kan överklagas till Förvaltningsrätten i Göteborg, men det har det inte gjorts.

– Ärendet är inte överklagat varvid disciplinnämndens beslut är lagakraftvunnet, säger Kristina Ullgren, förvaltningsjurist vid Göteborgs universitet.  

Inga konsekvenser för fortsatta politiska uppdrag

Från Socialdemokraternas sida så har partiet bestämt att frågor kring plagiatet ska hanteras av Eva-Marie Rasmusson, förste ombudsman för Göteborgs socialdemokratiska partidistrikt. Hon ser allvarligt på det inträffade.

– Det är absolut jättetråkigt att det har hänt naturligtvis. Vi har pratat med Alma och haft allvarliga samtal med henne. Fusk går aldrig att försvara men samtidigt så menar Alma att misstaget beror på slarv. Vi kan konstatera att hon inte har någon egentlig vinning på att fuska. Det här är en extrakurs som ligger utanför hennes huvudsakliga utbildning.

Är det extra graverande att det skett i en kurs som heter Demokrati i teori och praktik?
– Det är lite absurt att det är just den kursen. Eller det kanske inte vara rätt ord. Men jag kan inte säga att det är extra graverande. Det spelar ingen roll vilken kurs det är.

Det inträffade kommer antagligen inte heller få några konsekvenser för Alma Handzars fortsatta politiska uppdrag, menar Eva-Marie Rasmusson.

– Inte på kort sikt. Men sedan är det medlemmarna som avgör framöver naturligtvis. Men som sagt, vi tror på Almas bild och det här är inte den Alma vi känner. Hon är en mycket duglig politiker. Man lär sig av sina misstag och förhoppningsvis så kan man ha nytta av och växa med de misstag som man har gjort, säger av Eva-Marie Rasmusson.

GP har försökt nå Alma Handzar men hon avböjer att kommentera. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.