Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/7

Universeum vill bygga jättekupol på taket

Universeum vill bygga till museet och utöka verksamheten. Mest iögonfallande lär den stora domteatern för rymd- och tidsresor bli.

Redan i slutet av 2019 hoppas Universeums vd Carina Halvord att bygget ska vara klart.
– Vi vill absolut ha det färdigt senast 2021 men önskan är att det ska vara klart årsskiftet 2019-2020 vilket är väldigt snart. Det är en tajt tidsplan men vi hoppas att alla ser potentialen och att vi får en snabb behandling, säger hon.

Anledningen till att Carina Halvord skulle vilja ha bygget klart redan 2019 är för att det året har Göteborg stad bestämt att fokus ska vara på kunskap och upplysning. Varje år fram till 400-årsjubileet 2021 har tilldelats ett speciellt fokusområde.
Universeum har nu skickat in en ansökan om planbesked, vilket är det första steget i processen för att bygga nytt. Planerna omfattar en utbyggnad på 3 500 kvadratmeter där kupolen på Universeums tak är flaggskeppet. Längst upp i huset finns i dag museets kontor. När domen byggs så flyttas kontoren i stället till Universeums södra sida, mot Världskulturmuseet.

– Vi hoppas vi och tänker att det här ska bidra till ett attraktivt Göteborg. Att det blir ett landmärke som både är vackert och skapar intresse.

Kostar 300 till 400 miljoner kronor

Det handlar också om att fortsätta utveckla området kring Korsvägen och Svenska Mässan.
– Det händer otroligt mycket i hela staden. Det är ett sådant expansivt läge och redan i dag är kvarteren kring Korsvägen det starkaste stråket vi har. I och med Västlänken kommer också tillgängligheten att bli bättre och flödet av människor att kunna bli ännu större, säger Carina Halvord

Hur bygget, som kommer att kosta mellan 300 och 400 miljoner, ska finansieras är inte klart än, enligt Carina Halvord.
– Vi kommer att jobba vidare med att finansiera den här expansionen under detta och nästa år. Det finns potentiella samarbetspartners på hög nivå nationellt och även olika stiftelser och företag. Allt sker i tätt samarbete med Chalmers, Göteborgs Universitet och Västsvenska Handelskammaren.

En del av finansieringen är klar redan i dagsläget. Universeum har fått 20 miljoner kronor från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse för den visualiseringsteknik som ska finnas inne i domen. Stiftelsen, som verkar för att främja forskning och utbildning inom framför allt naturvetenskaperna, har totalt donerat 150 miljoner för liknande projekt på flera olika ställen i Sverige. Förutom Göteborg så är planen att liknande byggnader ska uppföras i Umeå, Norrköping, Malmö och Stockholm. Domen ska kunna fungera ungefär som på Cosmonova i Stockholm, med omslutande projektioner på innertaket och 150 biofåtöljer för publiken. Men där slutar likheterna med Cosmonova, enligt Carina Halvord.

Rymd- och tidsresor

Domteatern ska kunna användas för att i realtid kunna visa olika skeenden eller visualisera resor ut i rymden, in i människokroppen eller bakåt i tiden. 50 miljoner av donationen från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse kommer att gå till utveckling och produktion av visualiseringar som görs vid Visualiseringscenter C i Norrköping.
– I jämförelse med Cosmonova så kommer upplevelsen att bli helt annorlunda. Det här är nästa generation. Det är en helt annan upplevelse där man på olika sätt kan visualisera konsekvenser av skeenden genom datasimuleringar med hjälp av världsledande teknik, säger Carina Halvord.

En annan orsak till expansionen av Universeum är att museet fått ett omformulerat och större uppdrag där verksamheten ska vara en plattform för ett livslångt för både unga och vuxna, enligt Carina Halvord.
– Det handlar bland annat om att hitta hållbara lösningar för framtiden. Vi fyllde 15 år förra året och då pratade vi med målgrupperna som vill att vi gör mer. Det handlar om att göra världen mer begriplig, säger hon.

Universeum är ritat av arkitekten Gert Wingårdh. Även den här gången är det hans arkitektbyrå som anlitats och som gjort planerna på hur framtidens Universeum kommer att se ut.

Läs också om Universeums regnskogsträd som invigdes i juni 2016: Tropik och regnskog mitt i centrala stan

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.