Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Ungt mode på Fresh fish

Ungt och kreativt skapande är ledorden på modemässan Fresh fish. I dag öppnades dörrarna för årets upplaga i Exercishuset, där unga modeskapare får visa upp sig.
- Vi vill skapa ytterligare en plattform för unga kreatörer. Ett kreativt centrum och nätverk i Göteborg där alla kan dra nytta av varandra. Det behövs en motvikt till Stockholm, säger Ali Dovoodi, grundaren till modemässan Fresh fish.
Mässans andra upplaga pågår under tre dagar och avslutas på söndag. Då kommer vinnaren av den tillhörande designtävlingen att presenteras. En av de oetablerade modeskaparna kommer att rå hem priset som delvis består i att få sälja sina smycken, kläder eller skor i en av stadens konceptbutiker. Även ett stipendium avsett för en inspirerande resa kommer att tilldelas vinnaren.
Strax innanför entrén återfinns mässans mest färgglada inslag. Bakom kollektionen står bland annat Kristin Jonsson, ursprungligen från Piteå numera bosatt i Göteborg.
- Jag vill skapa kläder man blir glad av. Jag vill ha färg. Mycket går i svart och gråskalor i dag, säger hon.
Tygerna hittar hon i second hand-butiker och på loppmarknader. Och även om tygerna på dessa ställen är relativt billiga kan hon och kollegan Björn Hansson i dagsläget inte försörja sig på det nystartade klädföretaget.
- Mässan är en enorm chans att få visa upp sig. Vi hoppas kunna tjäna några kronor på det här så småningom, säger Kristin Jonsson.
Även Farzan Esfahani Mogaddam har åkt till mässan med förhoppningen om att kunna göra lite reklam. I nuläget lägger han alla sina pengar, som han tjänar i pappans livsmedelsbutik i Göteborg, på sitt skapande.
- Jag ser det som en konstform och ett hantverk. Det går inte att få det att gå ihop. Men mässan är en grym PR-boost som ger rutin inför större mässor i framtiden, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.