Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/6

Ungdomsföreningen kickade igång idrottscup i Biskopsgården

Ett tragiskt mordfall lade grunden för Geesguuds Ungdomsförening. Under helgen innan nyår samlar föreningen ungdomar och deras familjer för sport och musik i Biskopsgården.

Ifrah Nuur trixar med fotbollen inne på Sjumilahallen i Biskopsgården. Hon passar på innan idrottshallen blir plats för Stjärncupen där ungdomar mellan 16 och 18 år spelar futsal, en form av fotboll. Cupen arrangeras av Geesguud Ungdomsförening under lördagseftermiddagen.

Själv har Ifrah Nuur tidigare spelat fotboll i BK Häcken men i dagens cup är det bara killar som spelar.

– Det är inte tillräckligt många tjejer som vågar spela, säger Ifrah och får medhåll från de andra tjejerna bredvid planen.

De känner att de ofta hamnar i minoritet då sporten lockar många killar. Men varje söndag spelar Ifrah Nuur basket med bara tjejer, också det arrangerat av Geesguud, och under lördagen är det tjejerna som organiserar eventet.

Mordet som blev startskottet

Föreningen grundades för två år sedan efter att 26-årige Omar Ali blev ihjälskjuten med 15 skott vid idrottshallen. Han hade varit på väg till en fotbollsträning.

– Vi var tvungna att ta ansvar för vårt område och se hur vi skulle gå vidare, säger Mohammed Ali, som hade stått Omar nära.

Läs mer: Mordet på Omar blev startskottet för ny förening

Läs mer: 18 års fängelse för "ren avrättning" av 26-årig man

Han samlade människor och framför allt ungdomar i området för att bilda Geesguud som en kraft mot kriminalitet och droger. Numera har de träningar inom sporter som fotboll, futsal, gymnastik och basket.

Geesguuds logga pryder Mohammeds väst: en grön trädkrona. Den representerar den mötesplats som uppstår under trädet i hemlandet Somalia.

– Det blir väldigt varmt och alla sitter i skuggan under det här trädet. Man pratar där, barnen leker där. Det blir en gemenskap, säger Mohammed Ali.

"Känns bra att uppträda i hemmatrakter"

På söndagen följs cupen av en match mellan Geesuud och GAIS och en avslutningskonsert. En av de som ska uppträda är Zindan Yousef, eller Zizo som är hans artistnamn.

– Det känns bra att uppträda i sina hemmatrakter. Jag började året med att uppträda i Biskops, och nu får jag avsluta det här, säger han.

Läs även: Hiphopfestivalen Biskop Calling är början på någonting nytt

Men under lördagen ska Zindan Yousef spela i cupen. Han spelar i Geesguud sedan två år tillbaka, då ledarna behövde fler spelare och frågade honom. Då hade han tidigare spelat i ett annat lag men tyckte att Geesguud kändes som att komma hem.

– Jag diggade verkligen laget, vi är som en familj, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.