Ungdomar mot rasism

Något måste göras mot rasismen. Det tycker ungdomarna i Ungdomsfullmäktige. Därför anordnade de i fredags konferensen No hate.

ANNONS
|

I fredags morse samlades omkring 150 högstadieelever från olika skolor på Stadsbiblioteket för att diskutera rasism och diskriminering. Evenemanget gick under namnet No hate conference och arrangerades av Ungdomsfullmäktige.

– Vi ser att det är väldigt viktigt att ha en plattform och samlas för att diskutera sådana här frågor, säger Sandra Daniel, ordförande i Ungdomsfullmäktige.

Under förmiddagen pratade föreläsaren Salem Yohannes om antirasistiskt civilkurage och afrofobi. Även skådespelaren och före detta riksdagsledamoten Tasso Stafilidis var på plats för att bland annat berätta om sina egna erfarenheter av att ha blivit utsatt för hatbrott. Efter föreläsningarna blev det diskussion och frågestund.

ANNONS

– Jag hoppas att vi kan lära av varandra och få verktyg att ta ansvar för att jobba mot rasism och diskriminering tillsammans i vår stad. Min förhoppning är att vi ska få nya perspektiv på hur rasismen kan yttra sig inom olika områden som till exempel skola, jobb och kollektivtrafik, säger Sandra Daniel.

Hon har suttit med i Ungdomsfullmäktige i sju år och har ett stort engagemang i antirasistiska frågor. Idén till konferensen fick hon i våras.

– Jag hade läst statistik som visar att rasismen ökar i Sverige i dag. Det som ökat är framför allt hatbrott mot afrosvenskar. Då insåg jag att vi måste göra något nu.

Responsen lät inte vänta på sig och konferensen blev snart fullbokad. En av alla de elever som besökte konferensen var Clara Blomberg. Hon tyckte det var bra att hennes klass blivit inbjuden.

– Det är viktigt att prata öppet om sådant här så att det inte blir tabubelagt, säger hon.

Också Isabelle Olsson från Nygårdsskolan tyckte att konferensen var givande.

– Vi pratar en hel del om rasism i skolan, det är bra och viktigt att prata om sådant.

Niklas Jakobsen från Nygårdsskolan var också positiv, men tror att mer behöver göras för att det ska bli en förändring i samhället.

ANNONS

– Det är bra att vi får information om det här. Men historiskt sett brukar de som utsätter andra för rasism och mobbning och sådant inte vara så intresserade av att lyssna på sådant här. Om det ska bli någon riktig förändring måste man prata allvar med dem, säger han.

Ungdomsfullmäktige

Ungdomsfullmäktige består av 101 ungdomar i åldern tolv till sjutton år från alla stadsdelar i Göteborg. De består av fem utskott och sammanträder fem gånger per år. Ungdomsfullmäktige har en årlig budget på 300 000 kronor.

ANNONS