Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är bland annat i åkattraktionen Helix som ungdomar har ertappats göra Hitlerhälsningen. Bild: Elisabeth Alvenby
Det är bland annat i åkattraktionen Helix som ungdomar har ertappats göra Hitlerhälsningen. Bild: Elisabeth Alvenby

Ungdomar gör Hitlerhälsning i åkattraktioner – nu polisanmäler Liseberg

Efter att Liseberg upplevt växande problem med heilande ungdomar i åkattraktioner där man fotograferas, vidtar nöjesparken nu åtgärder. Vid åtta tillfällen hittills har nöjesparken gjort polisanmälningar. Något som SVT Väst var först att rapportera om.
– Senast igår hade vi två fall, säger tillförordnade parkchefen Fredrik Löfgren.

Nordens största nöjespark, Liseberg, tvingas mitt under årets mest intensiva period hantera ett återkommande, men växande problem: barn och ungdomar som heilar i åkattraktioner där man fotograferas.

Enligt Liseberg har man haft problem med beteendet tidigare, men sett en ökning ända sedan säsongen drog igång.

– Vi har haft den här typen av beteende tidigare, men det har varit fler fall under den här försäsongen än tidigare år. Tidigt på försäsongen bestämde vi att vi behövde ta krafttag mot det här och visa att Liseberg har nolltolerans kring den här typen av beteende, säger tillförordnade parkchefen Fredrik Löfgren.

Liseberg har sedan april i år noterat cirka 40 tillfällen då fotograferade personer i deras attraktioner utfört en Hitlerhälsning. Hittills har det resulterat i åtta polisanmälningar.

– Vi har inte fått tag på alla dem som vi har sett på kamerorna, men de flesta har vi lyckats fånga. Senast igår hade vi två fall, säger Fredrik Löfgren.

I de fall då personen inte är straffmyndig, det vill säga under 15 år, kontaktar Liseberg föräldrarna. Ungdomarna blir även avvisade från nöjesfältet, och om de har guldpass så spärras det tills vidare.

Svårt att bevisa

Att heila är ett hatbrott och den som gör det kan dömas i domstol – förutsatt att man är straffmyndig.

– Så fort vi ser ett sådant foto tillkallar vi våra vakter och polis. Det handlar om ett brott som har begåtts, säger Fredrik Löfgren.

Det är framför kamerorna i åkattraktionerna Flumride och Helix som Hitlerhälsningarna förekommer. Enligt Liseberg utförs de oftast av ungdomar som är mellan 13 och 16 år gamla.

Andrea Hammar, förundersökningsledare för demokrati- och hatbrottsgruppen i polisområde Väst, säger till SVT Väst att hon inte kan uttala sig om de ungdomar som heilat i åkattraktioner på nöjesfältet, men att det generellt sett är svårt att bevisa att hälsningen verkligen är en Hitlerhälsning.

– Det måste ju finnas ett hatbrottsmotiv. Många gånger är det uppenbart, men det kan vara svårt att bevisa, allra helst uppsåtet med gärningen, säger hon till SVT Väst.

När det kommer till oanständiga poser i åkattraktioner där man fotograferas, är det framför allt Hitlerhälsningen som Liseberg tar allvarligt på.

– I andra fall, om det är någon obscen gest eller liknande, kan vi bara radera bilden så att andra gester inte behöver se det. Vi vill verkligen få bort det här otyget, säger Fredrik Löfgren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.