Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Vapnet som användes kastades upp på ett tak tillsammans med offrets kläder. Bild: Polisen
Vapnet som användes kastades upp på ett tak tillsammans med offrets kläder. Bild: Polisen

Ungdomar döms efter rån i Billdal och Säve

16-åringen fick ett pistolliknande föremål tryckt mot huvudet och tvingades att klä av sig. Därefter kastade gärningsmännen, två för offret bekanta killar, upp kläderna på ett hustak. De greps kort därefter och kunde senare knytas till fler brott. Nu döms de bland annat för rånet.

16-åringen blev kontaktad av de jämnåriga gärningsmännen en sen aprilkväll förra året. De möttes upp i Säve och tog sig till en skola i närheten. Väl där flög en av gärningsmännen plötsligt på 16-åringen. De ska sedan ha misshandlat honom innan en av dem tryckte ett pistolliknande föremål mot hans huvud och tvingade honom att klä av sig. Kläderna slängdes sedan upp på ett tak till byggnaden intill. Offret lyckades fly och tog sig till ett närliggande hus där han fick hjälp och kunde larma polisen.

– Det bankade på fönstret på baksidan vid altanen. Först blev vi rädda och vågade inte kolla. När vi sedan tittade ut satt den här killen där bakom en stol och gömde sig. Han satt i bara kalsonger och strumpor, berättar ett vittne i polisförhör.

Greps efter några timmar

Vapnet visade sig efter undersökning vara en soft air gun.

Förhörsledaren: Varför tog du den med?

– Det vet jag inte heller. Vi tog mest med den för att skrämma honom, säger en av gärningsmännen i förhör.

LÄS MER: Fallet Wilma Andersson: Detta har hänt

Offret kunde identifiera gärningsmännen som inom ett par timmar greps av polisen. En husrannsakan genomfördes hos en av dem och i hans rum hittades offrets mobiltelefon, men även andra föremål som polisen bedömde kunde vara stöldgods. Bland annat hittades ett körkort och en bilnyckel. Med hjälp av körkortet kunde polisen koppla en av gärningsmännen till ett rån som skett några veckor tidigare i Billdal i södra Göteborg.

"Kände att någon höll mig runt halsen"

Vid det tidigare rånet hade två 19-åriga killar varit ute och spelat basket när fem unga män plötsligt närmade sig. De ska sedan ha hotat killarna med kniv och tvingat till sig bland annat en jacka, mobiltelefoner och ett halsband.

– Då började de plötsligt att mata slag mot mitt ansikte och försökte att dra jackan över mitt huvud. Jag kände att någon höll mig runt halsen och sedan fick de av mig jackan. När de fick av mig jackan så slutade de att slåss, berättar ett av offren i förhör.

En privatperson fångade gärningsmannen på bild en dryg timme efter rånet. Jackan på bilden tillhör ett av offren. Bild: Polisen
En privatperson fångade gärningsmannen på bild en dryg timme efter rånet. Jackan på bilden tillhör ett av offren. Bild: Polisen

LÄS MER: Daniels butik rånad för andra gången på ett år

Killarna lyckades avbryta rånet genom att ropa på hjälp när ett par damer som var ute och rastade hundar kom förbi. Rånarna lyckades dock fly platsen.

Någon timme senare fångades de misstänkta rånarna på bild av en boende i området. En man uppmärksammade fem killar som han ansåg inte hörde hemma i området. Han fotograferade dem och kontaktade senare polisen då han fick höra om rånet som skett.

Lämnade dna på brottsplatsen

Körkortet och bilnyckeln som hittades hos en av gärningsmännen i det första rånet tillhörde ett av offren för rånet i Billdal.

Förhörsledaren: Hur har den hamnat på ditt rum?

– Jag har många kompisar som varit på besök. Kanske har den ramlat ur fickan på någon med mysbyxor eller så. Eftersom den låg mellan soffkuddarna, säger gärningsmannen i förhör.

Gärningsmännen döms nu för rånet i Säve och för ringa narkotikabrott. En av dem döms även för rånet i Billdal till tio månaders sluten ungdomsvård.

LÄS MER: Kvinnor rånade i city – förövarna hittades via mobilapp

Den andra gärningsmannen döms också för grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel, efter att han hotat en man som satt på sin motorcykel med ett pistolliknande föremål. Gärningsmannen körde därefter iväg med motorcykeln tillsammans med en annan person. Vid händelsen tappade gärningsmannen sin keps, vilket gjorde att polisen kunde koppla honom till brottet med hjälp av dna-spår. Han döms till nio månaders sluten ungdomsvård.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.