Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/6

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Unga läsare reser i väg på sommarens rymdäventyr

I hängmattan en varm dag eller under täcket med en ficklampa är det lätt att fantisera sig bort till månen, Mars eller Jupiter. I alla fall om man har en bra bok. Barnens läsprojekt “Sommarboken” är igång och i år handlar det om rymden.

Denis Turić, tio år, drar ut och läser baksidan på flera av de böcker som står i hyllorna på Hjällbos bibliotek.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag läser två kapitel i min bok varje dag. Min lärare säger att jag måste göra det, men det är roligt och spännande också. Jag sitter på balkongen, gungar i min gungstol och läser böcker, säger han.

Gillar att läsa

Han har redan plöjt flera böcker i spänningsserien Kalle Skavank som “Åska på Solsidan” och “Motorsågar i Björkhagen”. I sommar ska han fortsätta läsa. Han är på biblioteket för invigningen av “Sommarboken”, ett projekt som ska få fler barn mellan åtta och tolv år att läsa. Men det handlar inte om att unga läsare ska tvinga sig igenom tråkiga böcker utan barnen ska läsa vad de vill och på sina egna villkor. I år har Sommarboken temat universum och flera bibliotek i Göteborg arrangerar evenemang med rymdtema under sommaren.

Indira Turić, åtta år, är Denis syster och bär en svart väska med ett tryck där det står “Sommarboken” i vitt, omgivet av små stjärnor.

– När man kommer närmare stjärnorna så är de större än jorden. Solen ser ut att vara liten, men den är egentligen stor, förklarar hon.

I hennes svarta väska ligger en bok. Den handlar om vårt solsystem och heter “Resan till planeterna”, skriven av Peter Ekberg. Han har skrivit flera böcker om rymden för barn och ungdomar, både faktaböcker och skönlitterärt.

– Jag tycker att alla historier blir bättre om man lägger dem på ett rymdskepp eller på en främmande planet, för att komma bort från det vi alla känner till, säger Peter Ekberg.

Besöker biblioteket

I sommar kommer han att göra författarbesök på bland annat Hjällbos bibliotek för att prata om rymden med unga läsare. Årets tema faller honom givetvis i smaken. Samtidigt tycker han att även vuxna borde läsa mer om vad som finns bortom vår atmosfär.

– Jag undrar ibland varför inte alla människor är fascinerade av universum. Det finns äventyr och spänning i det okända, men även massvis av moraliska frågor. Är det rätt att kolonisera en främmande planet? Hur ska man bemöta annat intelligent liv? Vem äger Mars? säger han och fortsätter:

– Jag tycker att alla bör läsa om universum. Världen är så mycket större än jorden.

Men trots att Peter Ekberg har varit fascinerad av rymden sedan han var tio år gammal och har ägnat sin författarkarriär åt ämnet så skrämmer universums svarta tomhet honom.

– Du får inte upp mig dit. En enkel orsak till det är att det är cirka minus 270 grader i rymden. Det är fruktansvärt kallt och ingen plats för människor – det är för farligt.

Rymdraket

Han är inte ensam om att tycka så. Denis Turić skakar på huvudet när han pratar om att flyga iväg med en rymdraket.

– Nej, jag hade inte velat åka upp i rymden. Det är läskigt. Jag behöver luft och vågar inte flyga.

Bibliotekariens boktips för sommaren

Julia Myremark och Irja Löfberg Nilsson, bibliotekarier på Hjällbo bibliotek, tipsar om sommarläsning för barn i alla åldrar.

För de yngsta

"Stormvalen" av Benji Davies: Om lilla Noa, hans pappa och en strandad valunge.

"Kurrans skatt" av Lisa Morini: Kurran och bästa kompisen Pigan som hittar en skatt i skogen och gräver ner den för att gömma den.

6–9 år

"Haj-Jenny" av Lisa Lundmark: Mycket igenkänning för andra haj-barn, som inte älskar att synas och höras jämt utan mer än gärna sitter och läser själva på rasten.

"Hjördis hos farmor" av Jujja Wieslander: Om Hjördis som spenderar sommarlovet hos farmor på landet. Finns även som ljudbok.

9–12 år

"Den förskräckliga historien om lilla hon" av Lena Ollmark: Lilla Hon blir instängd på skolans vind och tvingas utforska den tomma skolan på natten.

"Gå på mål, Marta!" av Anja Gatu: Inspirerad av fotbollsspelaren Marta Vieira da Silvas liv och handlar om en flicka i Brasilien som både vill börja skolan men också bli fotbollsproffs.

Ungdom

"If you come softly" av Jacqueline Woodson: Jeremiah och Ellie vet att de hör ihop, trots att han är svart och hon är vit och judinna. Finns endast på engelska.

"Om jag försvann" av Meg Rosoff: Om Mia vars pappas kompis har försvunnit spårlöst.

Fakta

"Fantastiska fakta om djur" av Maja Säfström: Visste du att flamingon måste ha huvudet upp och ner när den äter? Detta och mer fantastiska fakta om djurriket med illustrationer till.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.